biznis
7

Broj zaposlenih u BiH veći za 1,5 posto u odnosu na prošlu godinu

Anadolija
Nakon duže vremena, u 2014. godini, su konstantovane određene pozitivne promjene na tržištu rada u BiH. Naime, broj zaposlenih osoba u BiH u periodu januar - novembar ove godine konstantno je bio u porastu kako na mjesečnom tako i na godišnjem poređenju, potvrdio je zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić.

"Posmatrajući proteklih 11 mjeseci 2014. godine možemo konstantovati da je u periodu januar - novembar zabilježeno smanjenje broja ragistrovanih lica. U odnosu na oktobar 2013. godine, broj nezaposlenih je manji za 4.155 osoba", kazao je Rajić, javlja agencija Anadolija.

Prema njegovim riječima, broj nezaposlenih u BiH trenutno iznosi 547.319 osoba. Broj zaposlenih, kako je kazao Rajić, u periodu od januara do novembra ove godine u porastu je za 1,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

"Najveći rast zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen je u sektorima administrativne, pomoćne i uslužne djelatnosti, djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva, zatim prerađivačke industrije, poljoprivrede, ribolova i šumarstva", pojasnio je Rajić.

Kako je kazao, najveće smanjenje broja zaposlenih lica u istom periodu zabilježeno je u sektorima trgovine na veliko i malo 2,3 posto, građevinarstvo 0,9 posto i finansijske djelatnosti osiguranja 0,7 te u javnoj administraciji 0,5 posto.

Danas je rečeno da je stopa nezaposlenosti bila najveća među mladima starosti od 15 do 24 godine.

Kada je riječ o posredovanju u zapošljavanju bh. građana u inostranstvu, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je posredovala u zapošljavanju više od 2.300 građana. Posredovanje se odvijalo u sklopu Sporazuma o zapošljavanju bh. građana u Sloveniji te u okviru dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj.

Rajić je pojasnio da je do kraja novembra ove godine u Njemačkoj putem programa "Triple Win" zaposleno 106 radnika, a putem programa zapošljavanja kod poznatog poslodavca zaposlena su 463 radnika, dok je u proceduri prijave 89 radnika.

Aktivnosti posredovanja je i u 2014. godini pratio i ferijalni rad studenata u Njemačkoj putem kojeg su praksu tokom ljetnih mjeseci obavila 32 studenta iz BiH. Agencija za rad i zapošljavanje BiH završila je obaveze vezane za Sporazum o zapošljavanju sa Katarom. BiH je ratificirala Sporazum, ali čeka da isto učini i Katar. 

Inicirali su i obnovu pregovora vezano za Sporazum o zapošljavanju sa Ruskom Federacijom kao i Sporazum o zapošljavanju sa Republikom Mađarskom.