biznis
0

Bridgestone otpušta 900 radnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan od najvećih proizvođača guma i pneumatika na svijetu, japanski Bridgestone danas je najavio da će otpustiti oko 900 radnika u Australiji i na Novom Zelandu i da će uskoro ugasiti proizvodnju u dvije fabrike zbog svjetske recesije i pada potražnje za automobilima.

Kompanija je saopćila da će zatvoriti dva pogona za izradu pneumatika, jedan u Adelaidi na jugu Australije, do kraja 2010. godine i fabriku u Christchurhu na Novom Zelandu do kraja ove godine, prenijele su agencije.

"Nažalost, zatvaranjem će biti ugroženo 275 radnika u Novom Zelandu i 600 u Adelaidi," navedeno je u saopćenju kompanije.

Bridgestone, koji se nadmeće sa francuskim Michelinom za lidersku poziciju u svijetu u proizvodnji pneumatika, zabilježio je gubitak od 38,34 milijardi jena (420 miliona dolara) u periodu januar-juni, u odnosu na profit od 37,24 milijarde jena u istom periodu minule godine.

Zvanični predstavnici kompanije nisu željeli da komentiraju finansijske posljedice zatvaranja fabrika.

U drugom tromjesečju, Bridgestone je zabilježio veliki rast operativnih gubitaka zbog recesije i jakog jena, ali očekuje da će zahvaljujući smanjivanju troškova uspjeti da poboljša finansijsko poslovanje.

Kompletni rezultati poslovanja u trećem tromesečju će biti objavljeni 5. novembra.