biznis
12

Brexit ubija "britanski Opel": Vauxhallu prijeti zatvaranje, 40.000 ljudi može ostati bez posla

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanska premijerka Theresa May se priprema da konačno pokrene proces napuštanja Evropske unije, a zbog toga bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo ostati bez jedne on najvažnijih tvornica automobila – Vauxhalla.

General Motors, vlasnik britanskog proizvođača automobila koji je ujedno brat blizanac njemačkog Opela, razmatra prodaju fabrike francuskom Peugeotu.

Američki General Motors ionako želi smanjiti troškove u svojim evropskim kompanijama, a njemački se političari trude da odluke iz SAD-a ne utječu na rad tvornice Opela. S obzirom na to da plan General Motorsa obuhvata i Vauxhall bez obzira na Brexit, izlazak UK-a iz EU samo će dodatno pogoršati stvari – umjesto prodaje moguće je gašenje tvornice kod Liverpoola.

Na tankom ledu je 115 godina star proizvođač automobila koji zauzima drugo mjesto u Velikoj Britaniji. U tvornici Vauxhalla je zaposleno 4.500 osoba plus 17.000 dodatnih uposlenika u lancu nabavke sirovina te 20.000 osoba u lancu prodaje.

Vjerovatni scenarij za Vauxhall zavisi od onoga što ponude njemačka vlada i Francuska kao suvlasnik PSA Grupe, u čijem je okrilju marka Peugeot. S obzirom na Brexit, šanse za gušenje britanskog proizvođača, a u cilju spašavanja tvornica u EU, dovoljno su velike da stvore paniku.

Također, General Motors je zbog Brexita do sada izgubio 300 miliona dolara zbog činjenice da Vauxhall plaća skuplje sirovine, dok Opel bilježi pad zarade u izvozu u Britaniju.

Vauxhall je do sada proizvodio Opele za evropsko tržište, dok se britanska izdanja Opelovih automobila pod imenom Vauxhall proizvode uglavnom u kontinentalnoj Evropi.