biznis
0

Branković sa mađarskom delegacijom razgovarao o privrednoj saradnji

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković,direktor Agencije za privatizaciju FBiH Enes Ganić i predstavnici federalnih ministarstava energije, rudarstva i industrije te turizma i okoliša danas su primili delegaciju Vlade Mađarske koju je predvodio državni sekretar Ministarstva ekonomije i transporta dr. Abel Garamhegy.

Razgovarano je o projektima u Federaciji BiH koji su interesantni za mađarske kompanije, uvozu savremenih tehnologija i mogućnostima podrške Vlade Mađarske u njihovoj realizaciji.

Premijer Branković istakao je poseban interes za saradnju u oblasti poljoprivrede pošto se njenim razvojem povećava poljoprivredna proizvodnja i zapošljavanje povratničke populacije. Istovremeno, to je način za smanjenje trgovinskog debalansa u ovom sektoru.

Abel Garamhegy ponudio je pomoć Vlade Mađarske u tom programu s obzirom na mađarska iskustva i visoko razvijenu tehnologiju.Konkretni dogovori o saradnji uslijediće nakon bližeg upoznavanja sa potrebama ovog sektora.

  • Vlada Mađarske podržaće učešće svojih kompanija i u drugim projektima u FBiH koji se odnose na energetski sektor, turizam i okoliš i putnu infrastrukturu – rečeno je tokom ovog sastanka.