|

Branković i Hećo u "Energoinvestu“ vide lidera među bh. kompanijama

Branković i Hećo u "Energoinvestu“ vide lidera među bh. kompanijama
0
F
FENA
14.12.2007. u 13:43
0
komentara
0

dijeljenja
Branković i Hećo u "Energoinvestu“ vide lidera među bh. kompanijama
Odluka Vlade FBiH da izuzme "Energoinvest“ iz privatizacije je odluka da povećamo dio javne odgovornosti te kompanije. Danas izneseni planovi i poslovne aktivnosti "Energoinvesta“ pokazuju nam da on može biti lider koji će oko sebe okupiti druge kompanije.
To je izjavio danas u Sarajevu premijer Federacije BiH Nedžad Branković tokom zajedničke posjete "Energoinvestu“ s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vahidom Hećom.

Prema riječima Džemaila Vlahovljaka, direktora "Energoinvesta“, ta kompanija trenutno u Libiji ima ugovorenih poslova u vrijednosti 145 miliona eura, a želja menadžmenta je da Vlada kao većinski vlasnik kompanije "pojača" politički marketing i vrati "Energoinvest“ na tržište Alžira, Afrike i drugih zemalja. Kako je istaknuto ova kompanija ima i ponude za izgradnju gasovoda u Libiji gdje je vrijednost poslova između 300 i 350 miliona eura.

Prilikom današnje posjete 2Energoinvestu“ premijer Branković i ministar Hećo također su podržali menadžment te kompanije u projektima istraživanja nafte i prirodnog gasa u Federaciji BiH te budućeg formiranja parkova vjetrenjača.

U tom kontekstu, zamjenik direktora "Energoinvesta“ Abdulharis Šeta naglasio je da je "Energoinvest“ trenutno u fazi istraživanja nafte i prirodnog gasa koja uskoro treba da urodi eksploatacijom tih energenata.

To će se prvo desiti u sjevernoj Bosni, a, kako je kazao, ti energenti se još istražuju na dva lokaliteta - u području zeničko-sarajevskog bazena i glamočko-kupreškog platoa.

Prema njegovim riječima, projekt korištenja vjetra kao alternativnog izvora energije još je u nekoj početnoj fazi, ali uz formiranje parkova vjetrenjača predviđa da osigura i poticaj industriji.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.