biznis
0

Bradvica: Poskupljenje struje za Aluminij znači "ključ u bravu"

FENA
U povodu pokrenutog postupka za poskupljenje cijene električne energije za velike potrošače Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne, direktor mostarskog Aluminija Ivo Bradvica je uputio pismo resornom federalnom ministru, Predsjedniku Vlade FBiH, Predsjedniku Federacije FBiH, direktorima EP BiH i EP HZ HB, FERK-u te USAID-u u BiH.

U pismu se ističe kako bi poskupljenje cijene električne energije i za jedan euro po MWh za Alluminij značilo "ključ u bravu".

"Ako je to uistinu nekomu cilj, onda aferim, na ovaj način će najučinkovitije pokopati najvećega izvoznika u ovoj državi i prekinuti uplatu doprinosa, poreznih i drugih davanja, koje je Aluminij dosad redovito i na vrijeme uplaćivao i time punio državne proračune", navodi Bradvica u priopćenju.

Bradvica je najavio kako će Aluminij ovih dana zatražiti da njihovim opskrbljivačem električne energije bude Elektroprivreda BiH i da dobivaju struju prema istoj cijeni kao i Mittal Steel Zenica, te da će u slučaju da se uskoro ne riješi pitanje oko poskupljenja električne energije biti prinuđeni u početku isključiti 50 posto ćelija, odnosno smanjiti proizvodnju za 50 posto.

"Samim time 50 posto djelatnika poslat ćemo na ulicu, a u drugoj etapi, najvjerojatnije, ugasiti cjelokupnu proizvodnju", upozorava Bradvica, koji je mišljenja kako se država konačno mora odrediti spram proizvodnje Aluminija.

"Želim da ovaj dopis shvatite krajnje ozbiljno, jer mi nemamo više što poduzeti, s obzirom na to da smo sve poduzeli što je u našoj moći, dok nam Vi, s jedne strane, ne dopuštate dovršenje privatizacije, u kojemu slučaju bismo sami iznašli rješenje i za ovakovo stanje, a s druge strane dirigirate cijenu struje evo na ovakov način, a sve kako bi se uništilo aluminijsku proizvodnju. Isto tako, želim da podijelimo i odgovornost za budući loš scenarij za najvećega izvoznika u ovoj državi, i to sukladno postotku udjela u tomu scenariju", poručuje Bradvica primateljima ovog pisma.