Zaposleno 57 osoba
205

Bošnjaci i Srbi zajedničkim snagama u srebreničkoj firmi nižu uspjehe

Klix.ba
Uspješna priča koja prevazilazi dobro poznate nacionalne probleme u BiH dolazi, paradoksalno, iz Srebrenice. Mladi poduzetnik željan prosperiteta i razvijanja ovog, u ratu, uništenog grada, Bojan Rankić Srebrenicu polako finansijski vraća u život.

Priča nas vodi u "Ekonomik Grupu”, kompaniju koja u Srebrenici trenutno zapošljava 57 radnika iz lokalne zajednice. U "Ekonomik Grupi" rade i Bošnjaci i Srbi, a poduzetniku Bojanu Rankiću ključni cilj je širenje proizvodnje i tržišta, zbog čega vjeruje da samo otvorenim vratima za sve sposobne i vrijedne ljude može razviti biznis u Srebrenici.

"Izrađujemo kontejnere za međunarodno i domaće tržište. Uprkos izazovima pandemije, dolaze nam nove narudžbe, a u ovom poslu je najvažnije ispoštovati zadane rokove. Pored poslova masovne proizvodnje i konstrukcije kontejnera za različite upotrebe, radimo montažne kontejnere koje pravimo za posebne namjene poput info-štandova i promotivnih postavki, tzv. ‘pop-up storesa’. Želimo donijeti nešto novo i u urbane sredine ovog regiona, ponuditi alternative trajnim građevinama tamo gdje ne želite dodatno zagušiti prostor", pojašnjava Rankić.

Montažni kontejneri dimenzija 6 x 2,5 metara, s visinom od 2,6 metara, rade se na čeličnoj konstrukciji te imaju ulazna vrata, obložen pod, tendu, klima uređaj i spremne elektroinstalacije.

"Ako to uporedite s ponudama o kojima se često govori u medijima, kada su pripreme sličnih objekata u pitanju, jasno je da zaista prostora za saradnju ima, te vjerujem da će postepeno naša prepoznatljvost rasti i na ovom tržištu. Imamo svoje tržište, a već za naredni mjesec očekujemo da prebacimo prošlogodišnji promet“, dodaje Rankić.

Investicija “Ekonomik Grupe” je rezultat doprinosa dijaspore, što je, u svojim razvojnim aktivnostima, prepoznao i USAID Projekat “Diaspora Invest”, koji je kroz grant program i aktivnosti tehničke podrške ohrabrio širenje i jačanje ove kompanije.

"Radimo sa cijelim regionom. U našoj kompaniji rade ljudi različitih nacionalnosti i vjerske pripadnosti, te smo ponosni na nepostojanje razlika i podjela. Nema veće sreće od prilike da uložite novac u kraj iz kojeg vodite porijeklo i vjerujem da će naša priča ohrabriti i druge da ulože u Srebrenicu. Srebrenica želi da radi i da se razvija, to možemo uraditi samo zajedno“, zaključuje Rankić.