{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosnalijek u prvom kvartalu od izvoza zaradio 12,5 miliona KM

F
27.4.2011. u 14:36
0
2
Bosnalijek u prvom kvartalu od izvoza zaradio 12,5 miliona KM
0
Bosnalijek u prvom kvartalu od izvoza zaradio 12,5 miliona KM
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Bosnalijek d.d. u prvom kvartalu 2011. ostvario je prihod od prodaje u iznosu 26,4 miliona KM, što predstavlja povećanje za 21,4 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, saopćeno je iz ove kompanije.
Ukupan prihod od prodaje na domaćem tržištu je 13,9 miliona KM, a na izvoznim 12,5 miliona KM. U prvom kvartalu 2011. Bosnalijek bilježi dvostruki rast prihoda na izvoznim tržištima u poređenju s prošlogodišnjim kvartalom, što je rezultiralo učešćem izvoza od 47 posto u ukupnom prihodu od prodaje.

Ovaj rezultat u skladu je sa strategijom razvoja međunarodnog poslovanja kompanije, stoji u saopćenju.

Najveći izvoz ostvaren je u regiji CIS i Rusiji, gdje je realizovan prihod od prodaje u iznosu 9,9 miliona KM. Stabilna pozicija Bosnalijeka u regiji jugoistočne Evrope potvrđena je rastom prodaje od 18,8 posto, dok je u regiji Bliskog istoka, Afrike i Azije zabilježen pad prodaje, uzrokovan aktuelnom krizom u zemljama ovog regiona.

Dobit je ostvarena od 1,7 miliona KM i veća je za 49 posto, u odnosu na dobit ostvarenu u istom periodu prošle godine, kao rezultat sporijeg rasta troškova poslovanja od rasta prihoda od prodaje.

Bosnalijek je prethodnu, 2010. završio s ostvarenim prihodom od prodaje od 101,6 miliona KM, od čega na tržištu BiH 56,1 milion KM, a na vanjskim tržištima 45,5 miliona KM s rastom od 17 posto, u odnosu na 2009. godinu i učešćem izvoza od 45 posto u prihodima od prodaje.

Netodobit je iznosila 4,2 miliona KM, što je potvrdio neovisni revizor u svom finansijskom izvještaju o poslovanju Društva u 2010.godini.

Razlika u netodobiti, u odnosu na objave kompanije početkom ove godine, rezultat je događaja konstatovanih u februaru ove godine, koji se odnose na poslovanje u 2010.godini.

"Ovi događaji zahtijevali su otpis investicije u toku, koja se ne može realizovati zbog okolnosti na koje kompanija nije mogla uticati, te otpis nenaplativih potraživanja starijih od godinu dana, što je uticalo na povećanje rashoda u 2010. godini", navodi se u saopćenju.

Bez obzira na novonastale okolnosti, Uprava Bosnalijeka je zadovoljna ostvarenim poslovnim rezultatima u prošloj godini.

"Pored krajnje nepovoljnog poslovnog ambijenta u BiH i nestabilnosti globalnog farmaceutskog tržišta prouzrokovanoj recesijom, poslovni rezultati u prvom kvartalu ove godine ulijevaju optimizam i potvrđuju ispravnu orijentaciju kompanije ka razvoju međunarodnog poslovanja", navode iz Bosnalijeka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: