biznis
0

Bosnalijek u prvom kvartalu 2011. ostvario prihod od 26,4 miliona KM

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Bosnalijek d.d. je u prvom kvartalu 2011. godine ostvario ukupan prihod od prodaje u iznosu od 26,4 miliona KM, što predstavlja povećanje za 21,4 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Ukupan prihod od prodaje na domaćem tržištu je 13,9 miliona KM, a na izvoznim 12,5 miliona KM.

U prvom kvartalu 2011. godine, Bosnalijek bilježi dvostruki rast prihoda na izvoznim tržištima u poređenju sa prošlogodišnjim kvartalom, što je rezultiralo učešćem izvoza od 47 posto u ukupnom prihodu od prodaje. Ovaj rezultat u skladu je sa strategijom razvoja međunarodnog poslovanja Kompanije. Najveći izvoz ostvaren je u Regiji CIS i Rusija, gdje je realizovan prihod od prodaje u iznosu od 9,9 miliona KM. Stabilna pozicija Bosnalijeka u Regiji Jugoistočne Evrope potvrđena je rastom prodaje od 18,8 posto, dok je u Regiji Bliskog Istoka, Afrike i Azije zabilježen pad prodaje, uzrokovan aktuelnom krizom u zemljama ovog regiona.

Dobit je ostvarena u iznosu od 1,7 miliona KM i veća je za 49 posto, u odnosu na dobit ostvarenu u istom periodu prošle godine, kao rezultat sporijeg rasta troškova poslovanja od rasta prihoda od prodaje.

Bosnalijek je prethodnu, 2010. godinu, završio sa ostvarenim prihodom od prodaje u iznosu od 101,6 miliona KM, od čega na tržištu BiH 56,1 miliona KM, a na vanjskim tržištima 45,5 miliona KM sa rastom od 17 posto, u odnosu na 2009. godinu i učešćem izvoza od 45 posto u prihodima od prodaje. Neto dobit je iznosila 4,2 miliona KM, što je potvrdio neovisni revizor u svom finansijskom izvještaju o poslovanju Društva u 2010.godini, na dan 31.03.2011.godine. Razlika u neto dobiti, u odnosu na objave Kompanije početkom ove godine, rezultat je događaja konstatovanih u februaru ove godine, koji se odnose na poslovanje u 2010.godini.

Ovi događaji zahtijevali su otpis investicije u toku, koja se ne može realizovati zbog okolnosti na koje Kompanija nije mogla uticati, te otpis nenaplativih potraživanja starijih od godinu dana, što je uticalo na povećanje rashoda u 2010. godini.

Bez obzira na novonastale okolnosti, Uprava Bosnalijeka je zadovoljna ostvarenim poslovnim rezultatima u prošloj godini. Pored krajnje nepovoljnog poslovnog ambijenta u BiH i nestabilnosti globalnog farmaceutskog tržišta prouzrokovanoj recesijom, poslovni rezultati u prvom kvartalu ove godine ulijevaju optimizam i potvrđuju ispravnu orijentaciju Kompanije ka razvoju međunarodnog poslovanja.