biznis
8

Boris Tučić: Vijeće ministara bi moglo ugroziti 30.000 radnika

FENA
Boris Tučić
Boris Tučić
Ukoliko Vijeće ministara BiH u najkraćem roku ne usvoji Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. 12. 2015. godine bit će stvorene nesagledive posljedice po, primarno izvozno orijentisane, privredne subjekte u tekstilnoj, obućarskoj, metalskoj, eklektro i prehrambenoj industriji u BiH koje zapošljavaju oko 30.000 radnika, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podsjeća da je navedenom odlukom omogućena beneficirana nabavka repromaterijala za proizvodnju u navedenim granama, kojeg nema uopšte ili ga nema u dovoljnim količinama u BiH.

Drugim riječima, ovom odlukom omogućena je direktna podrška proizvodnom sektoru u BiH i ona je u prethodnom periodu dala više nego značajne rezultate, u smislu jačanja proizvodnih kapaciteta i otvaranja novih radnih mjesta, o čemu svjedoče svakodnevni kontakti koje Ministarstvo ima kako s privrednim komorama, tako i pojedinačnim privrednim subjektima u BiH, koji daju punu podršku jednom ovakvom rješenju, naglašava Tučić.

Po njegovim riječima ono je posebno značajno za privredne subjekte u čijem poslovanju dominiraju tzv. lon poslovi, dakle ugovoreni poslovi s inostranim partnerima, te bi eventualno neusvajanje Prijedloga odluke značajno osujetilo njihovo djelovanje, odnosno dovelo do smanjenja obima proizvodnje i gubitka radnih mjesta, a možda i do samog gašenja ovih privrednih subjekata.

Tučić naglašava da niko nema pravo da se poigrava odlukama od kojih direktno zavise radna mjesta u proizvodnom sektoru.

On također ističe da bi se prihvatanjem odluke u Vijeću ministara samo produžilo važenje postojeće odluke do 31. decembra 2015. godine, bez uvrštavanja novih tarifnih brojeva, jer će se pitanjem aneksiranja odluke u tom smislu, u skladu s postojećim propisima, baviti u prvom kvartalu 2015. godine.

"U kontaktima s predsjedavajućim Vijeća ministara, za kojeg zasigurno znam da je također iznenađen nedogovornim ponašanjem pojedinih članova Vijeća ministara na prošloj sjednici po ovom, ali i nekim drugim pitanjima, manifestvovano je opredjeljenje da se u što kraćem roku organizuje telefonska sjednica na kojoj bi Prijedlog odluke ponovo bio razmotren i, eventualno, usvojen", naveo je ministar Tučić u izjavi dostavljenoj medijima iz njegova kabineta.