Negativan trend
11

Boeing u januaru nije imao nijednu narudžbu, a rival Airbus imao čak 274

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Veliki američki proizvođač aviona Boeing prošlog mjeseca prvi put u 60 godina nije zabilježio nijednu narudžbu, a isporučio je kupcima samo 13 aviona tokom krize s modelom 737 Max.

Isporuke su uključivale šest 787 Dreamlinera, dva modela 777 i 767, kao i tri 737NG. RT donosi kako Boeing u januaru nije isporučio nijedan svoj nesretni Max, jer je njihov rejting izuzetno loš nakon dva smrtonosna rušenja u kojima je poginulo 346 ljudi.

Iako je početak godine za proizvođače aviona obično vrlo nepovoljan, evropski rival Airbus uspio je zabilježiti 274 narudžbe komercijalnih aviona u januaru, uključujući dvije velike prodaje američkim kompanijama, a isporučio je i 31 avion.

Nedostatak narudžbi u januaru dešava se nakon teške godine za Boeing, kada se ovaj gigant suočio s prvim godišnjim gubitkom neto prihoda od 1997. godine. Kompanija je izgubila 636 miliona dolara u 2019. godini.

Prije krize s modelom 737 Max gotovo 60 aviokompanija potraživalo je oko 390 aviona ove kompanije, a Boeing je imao narudžbi u vrijednosti većoj od 500 milijardi dolara.

Boeing je morao nadoknaditi aviokompanijama gubitke koje su pretrpjeli nakon rušenja, a kako bi osvojio povjerenje klijenta, navodno nudi znatne popuste čak i na male narudžbe.