biznis
0

Boeing dobio 5,3 milijarde dolara nezakonite državne pomoći

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki proizvođač aviona Boeing dobio je nezakonite državne subvencije od najmanje 5,3 milijarde dolara (3,73 milijarde eura), objavila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u Ženevi.

Pomoć je "Boeingu" data uglavnom u vidu naknade troškova za istraživanje i razvoj preko računa Agencije za svemirska istraživanja (NASA), navedeno je u izveštaju WTO-a.

Ovakav zaključak WTO-a je vjerovatno posljednje kolo u šest godina dugom sporu lidera u oblasti avio industrije - "Boeinga" i "Airbusa".

Radi se o najobimnijem i najskupljem privrednom sporu na svijetu, prenio je Reuters. Dvije kompanije se već dugo uzajamno optužuju da im vlade nezakonito pomažu.

WTO je prošle godine donijela slično rješenje protiv "Airbusa".

Zvaničnici iz Washingtona i Bruxellesa su 1992. potpisali sporazum o pravilima državne pomoći za proizvođače civilnih aviona.

SAD su opozvale sporazum i 2004. pred WTO optužili Evropsku uniju za davanje nedozvoljene pomoći "Airbusu".

Evropski proizvođač aviona, s druge strane, tvrdi da je zbog nedozvoljene pomoći koju je dobio američki rival, izgubio narudžbinu vrijednu 45 milijardi dolara.

"Došao je čas da 'Boeing' prestane da demantira ili minimalizira ogromne nezakonite subvencije koje dobija", rekao je novinarima direktor "Airbusa.