Zračni duel
0

Airbus bolji od Boeinga u protekloj godini

Sarajevo-x.com
Narudžbe koje su stigle u posljednjim danima 2010. godine pomogle su evropskom proizvođaču automobila pobjedu na rivalskim Boeingom u protekloj godini, javlja BBC.

Iz kompanije Airbus pohvalili su se da su prošle godine primili 644 nove narudžbe, što je posao vrijedan 84 milijarde dolara. Od toga su 200 narudžbi dobili samo u posljednjem mjesecu protekle godine. Tako je Boeing pao na drugo mjesto sa 625 narudžbi.

"Proizvodnja aviona raste zbog Azije, jeftinih avioprevoznika i rastućeg tržišta", rekao je direktor prodaje Airbusa John Leahy, nakon što je Easyjet potvrdio svoje veze sa tom kompanijom narudžbom 15 novih aviona A320.

I Airbus i Boeing uduplali su broj narudžbi u odnosu na godinu ranije. Aviokompanije su povećale nabavku novih aviona sigurne da je recesija iza njih.

"Brojke pokazuju da ekonomija napreduje. Jedina negativna stvar je cijena goriva", rekao je Leahy.

Airbus je također zadržao i osmogodišnje vodstvo na Boeingom u broju isporuka završenih aviona. Kompanije je 2010. godine isporučila 510 aviona što je povećanje za 12 posto u odnosu na 2009. godinu, a ove godine planira isporuku još 520-530 aviona.

Boeing je prošle godine isporuči 462 aviona, što je za četiri posto manje u odnosu na raniju godinu.