Kompanija All Nippon Airways tvrdi
0

Boeing 787 mijenja način na koji letimo

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvi japanski Boeing 787 Dreamliner, koji se očekuje već tri godine, napokon će biti isporučen.

Kompanija All Nippon Airways (ANA) trebala je isporučiti ovaj avion još u maju 2008. godine, no zbog niza tehničkih problema isporuka je bila odgođena.

Ipak, to nije prvi put da Dreamliner sleti u Japan. Prvi put takav avion sletio je na aerodrom Haneda u Tokiju u julu ove godine, nakon testnog leta. Na aerodromu su se tada okupili brojni stručnjaci, novinari, ali i zaljubljenici u avione koji su uz gromoglasne aplauze propratili slijetanje Dreamlinera.

Ono po čemu će se Boeing 787 razlikovati jeste njegov domet. Naime, prvi takav avion, srednje veličine, kompanije će koristiti na onim linijama gdje inače nemaju dovoljan broj putnika kako bi opravdali korištenje velikih aviona kao što su Boeing 747 ili Airbus A380.

"A380 je isplativ jedino sa 400-500 putnika. Dreamliner je fantastičan i zbog toga što nudi jako dobra ekonomična sjedišta u veoma malom avionu", kazao je za CNN Myles Goeller iz avijacijske konsultantske grupe Seabury.

Goeller je naglasio da to znači da će aviokompanije moći pružiti veću fleksibilnost, te ponuditi više direktnih, ali i dodatnih letova.

Kompanija ANA je saopćila da će prvi let biti na liniji Haneda-Okayama ili Haneda-Hiroshima.

Kada je riječ o samom avionu, iz kompanije su istakli da Dreamliner nudi veliku udobnost putnicima. Istakli su da će u avionu biti mnogo svježije, zbog povećane vlažnosti zraka, te se putnici više neće žaliti na glavobolje. Dodali su da su prozori u avionu mnogo veći, te se mogu automatski zamračiti, a također veći su i pretinci za lični prtljag koji se nalaze iznad sjedišta.