Uložili novac 2013.
263

Blizanci od kojih je Zuckerberg ukrao ideju za Facebook postali prvi bitcoin milijarderi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Braća blizanci Cameron i Tyler Winklevoss koji su optužili Marka Zuckerberga za krađu ideje o Facebooku, postali su prvi bitocoin milijarderi.

Njih dvojica su tužili Zuckerberga 2009. godine te su nagodbom dobili 65 miliona dolara od kojih su 14 miliona investirali u bitocin 2013. godine. To je tada činilo jedan posto cjelokupne valute bitcoin koja je bila u prometu.

Od tada je vrijednost digitalne valute povećana na više od 10.000, zbog čega su 36-godišnja braća postali milijarderi. Oni su nedavno za ovu kriptovalutu kazali kako je bolja od zlata. Bitocin dijeli devet istih temeljnih osobina kao zlato, uključujući nestašicu, izdržljivost i prenosivost, ali sve vrijeme pobjeđuje zlato.

"Bitcoin je potencijalno najveća društvena mreža od svih", rekao je Tyler 2016. godine.

Za bitocin su saznali kada su bili na odmoru na Ibizi 2012. godine, a 2015. godine su na tržište lansirali digitalnu valutu poznatu kao gemini koja omogućava investitorima da kupuju, prodaju i skladište bitcoin.

Uprkos špekulacijama finansijskih eksperata koji su prognozirali krah ove valute, bitocin je oborio rekord kada mu je vrijednost prešla 10.000 dolara.

"Sjećam se da su i za Facebook govorili da je privremen. Gledali smo ovaj film s Facebookom. Sada osjećamo kao da smo u istom filmu, samo je različita postava glumaca", rekao je Tyler za Financial Times.