biznis
0

Bjelorusija će omogućiti stabilan tranzit ruskog gasa

FENA
Bjelorusija će omogućiti stabilan tranzit ruskih energenata ka Evropi preko svoje teritorije, izjavio je u petak uvečer bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko na konferenciji za novinare nakon zasjedanja Vrhovnog državnog savjeta saveza Rusija-Bjelorusija i susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. "Evropska unija, bogata Evropa, osjećat će se spokojno", rekao je Lukašenko, dodajući da dvije zemlje "očekuju u vezi s tim odgovarajuće korake Evrope".

Ruski predsjednik je također rekao da će zemlje ispunjavati preuzete obaveze i da Rusija i Bjelorusija "mnogo doprinose stabilnosti evropske energetske sigurnosti".

Putin je saopćio da će Rusija odobriti Bjelorusiji državni kredit od 1,5 milijardi dolara za obezbjeđenja prelaska bilateralne saradnje na "univerzalne tržišne principe".

Rusija razumije teškoće po bjelorusku privredu zbog povećanja cijena, ali će učiniti sve da posljedice budu što manje.

Ruski predsjednik je rekao da povećanja cijene gasa za Bjelorusiju neće biti nakon što je Turkmenistan povećao cijenu Rusiji.

Pred sam početak 2007. "Gazprom" i "Beltransgaz" potpisali su ugovor o isporukama i tranzitu gasa od ove do 2011. godine, kojom je cijena za 2007. bila određena na 100 dolara za 1.000 kubnih metara i utvrđena je formula za određivanje cijene za 2008. godinu.

"Cijena gasa za Bjelorusiju, naravno, bit će povećavana, ali ne više nego što je to utvrđeno u prošlogodišnjem sporazumu. Mi ćemo se pridržavati ranijih ugovora, bez obzira na to što će Rusija kupovati gas skuplje nego što će ga prodavati Bjelorusiji", rekao je Putin, a prenijela agencija RIA Novosti iz Minska.

U skladu s dogovorom, cijena naredne godine iznosit će 67 posto od srednjeevropske cijene gasa.

U zajedničkom saopćenju nakon pregovora Putin i Lukašenko su istaknuli veliku važnost jačanja saradnje dviju zemalja na principima ravnopravnosti, tržišnog privređivanja i uzajamne koristi i uvažavanja interesa.

Lukašenko i Putin založili su se također za tješnju vojnu i vanjskopolitičku saradnju, uz insistiranje na koordiniranom odgovoru na planove SAD-a da u Evropi uspostavi dio svoga proturaketnog štita, javila je agencija AP.

Američka agencija podsjeća u tom kontekstu da je jedan ruski general prošlog mjeseca izjavio da bi Moskva mogla, kao odgovor na američke planove o izgradnji dijelova sistema proturaketne odbrane u Poljskoj i Češkoj, da snabdije Bjelorusiju raketama kratkog dometa sposobnim da nose nuklearne bojeve glave.

Dva predsjednika, međutim, tokom razgovora u petak nisu spomenula ujedinjenje dviju zemalja.