Ogorčeni na vlast
17

Bivši radnici Aluminija pisali ministru Džindiću: Zašto nas dijelite Ivan planinom?

G. Š.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik Sindikata bivših radnika mostarskog Aluminija Romeo Biokšić uputio je otvoreno pismo federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću u kojem ga pita zašto je zaboravio radnike nekadašnjeg hercegovačkog giganta.

On podsjeća da je mostarski Aluminij ugašen 10. jula 2019. godine i da je tada ostalo 900 radnika bez posla, a da mnogi zbog neuvezanog radnog ne mogu ostvariti penziju.

"Poštovani ministre energije, rudarstva i industrije FBiH, ti koji bi trebao biti ministar na čitavom teritoriju FBiH, a ne samo na jednom teritoriju koji se nalazi iznad Ivan planine, pokazao si u svojim izjavama i svojim radnjama više puta da ste nas podijelili na vaše i na njihove", ističe Biokšić.

Nekadašnji privredni gigant mostarski Aluminij koji se godinama borio sa cijenom električne energije, kako naglašava nije dobio pomoć, pažnju ni zainteresiranost za spašavanje uprkos svim ukazivanjima s problema i štrajkovima, protestima radnika te kompanije.

"Tog diva i simbola Hercegovine ste ugasili 10.07 2019. godine gdje je bez radnog statusa ostalo oko 900 radnika, što sa svojim porodicama čini zabrinjavajuću brojku ljudi kojima je životna egzistencija ugrožena. Niste uradili ništa, jer to nisu vaši, to su njihovi ispod Ivan planine“, naglašava Biokšić.

Aluminijevi radnici su, kako napominje napustili proizvodne pogone sa gorkim suzama u očima i sa jednom velikom boli, te sa neplaćenim doprinosima za zdravstveno i penziono osiguranje koja premašuju milionske iznose.

"Tim radnicima vi niste ministar. Vi ste samo ministar radnicima rudnika FBiH kojima su iznosi po pitanju dugovanja znatno veći nego Aluminija. Morate znati da ste vi servis građana ove države i da uz svakog radnika, bez obzira na kojem se dijelu FBIH nalazio morate stati, sačuvati njegovo radno mjesto, što nažalost u ovom slučaju nije tako. Dok ste jedne ugasili druge ste spašavali, neka vas je stid i sramota, a isto tako i ove moje bivše radne kolege koji trenutno vode ugašenog nekadašnjeg giganta, zato što šute na ovakve stvari zaboravili su one koji su najviše dali u opstanku kompanije", stoji u pismu.