biznis
1

Bivši direktor "Merkura" osuđen na dosad najvišu kaznu za privredni kriminal u Sloveniji

FENA
Nekadašnji direktor slovenskog lanca trgovina tehničkom robom Bin Kordež osuđen je u četvrtak na okružnom sudu u Ljubljani, na ponovljenom sudskom procesu, na sedam i po godina zatvora, što je do sada najviša kazna izrečena za privredni kriminal u toj državi.

Kordež, kojemu će se u kaznu uračunati i 13 mjeseci koje je proveo u istražnom zatvoru, priznao je krivnju za više slučajeva zloupotrebe položaja i krivotvorenja poslovne dokumentacije, u zamjenu za mogućnost izdržavanja kazne na otvorenom zatvorskom odjelu.

Suđenje je bilo ponovljeno zbog grešaka tokom prvog suđenja koje je utvrdio vrhovni sud, a novim suđenjem protiv Kordeža u optužnicu su bili uključeni i neki novi postupci koji su se protiv optuženog vodili.

Kordež je svojedobno bio proglašen najboljim direktorom u Sloveniji jer je robni lanac Merkur, u vrijeme kad ga je vodio, doživljavao ekspanziju i godišnji rast prometa od preko 20 posto.

Teškoće za njega i kompaniju nastupile su s izbijanjem krize u građevinarstvu, a narasle kreditne obaveze, koje se nisu mogle vraćati, kompaniju su na kraju odvele u stečaj.

Ključne tačke optužnice protiv Kordeža odnosile su se na poslovne nepravilnosti i štetu koja je Merkuru nanesena preko tvrtke kojom su menadžeri Merkura, među njima i Kordež, pokušali firmu dovesti u svoje vlasništvo te su kupovali i prodavali njene nekretnine.

Prije Kordeža na slovenskim je sudovima za privredni kriminal najvišu kaznu do sada dobio Igor Bavčar, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, koji je bio osuđen na sedam godina zatvora zbog protuzakonitog trgovanja dionicama Istrabenza, kompanije kojoj je niz godina bio na čelu nakon povlačenja iz aktivne politike, te zbog pranja novca.

No, ustavni je sud krajem prošle godine tu presudu poništio i naložio održavanje novog suđenja.