Novi rekord
13

Bitcoin prvi put u historiji prešao vrijednost od 10.000 dolara

Klix.ba
Virtuelna valuta bitcoin prvi put je prešla vrijednost od 10.000 dolara. Tokom vikenda je probila granicu od 9.000 dolara, a samo dva dana nakon toga i 10.000. Za prošlu hiljadu trebalo mu je devet dana, a za ovu samo dva.

Danas bi se za jedan bitcoin moglo dobiti 10.800 dolara na berzi u Hong Kongu.

S obzirom na nagli rast postoji bojazan od stvaranje "tržišnog balona" oko ove digitalne valute. Međutim, stručnjaci smatraju da će se nakon ovoga najvažniji investitori, među kojima su i ograničeni fondovi i imućni vlasnici, odlučiti ulagati u bitcoin.

Bitcoin je kriptovaluta koja se od prošle godine počela širiti, ali njen rast je tekao sporo. Za razliku od dolara, ovaj virtuelni kovani novac nije vezan uz centralnu banku. Umjesto toga, "miniran" je računarima koji koriste složene algoritme.

Rast virtuelne valute ismijao je šef JP Morgana Jaime Dimon te je izjavio da je bitcoin "prevara". Oglasio se i američki investitor Warren Buffet koji je također skeptičan te dodaje da je riječ o "pravom balonu".

Međutim, druge vodeće ličnosti iz svijeta finansija se ne slažu s navedenim konstatacijama. Među njima je i generalni direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein koji je istakao da su ljudi također bili skeptični kada je papirni novac zamijenio zlato.