Edukativni program za zvanje HACCP menadžer (savjetnik za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane i bolesti prenosivih hranom) traje već četvrtu godinu i podržan je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Do sada je ovu edukaciju prošlo više od 350 osoba iz BiH, a u posljednje vrijeme interes iskazuju i osobe iz susjednih zemalja. Po završetku edukacije polaznicima se dodjeljuju certifikati.
HACCP sistem je postao zakonska obaveza i to znači da firme koje se bave proizvodnjom i preradom hrane za životinje i ljude moraju imati implementiran HACCP sistem radi zaštite zdravlja potrošača.
Edukacija je namijenjena pojedincima sa ili bez radnog iskustva, stručnjacima i uposlenicima iz ugostiteljstva, proizvodnje, distribucije, transporta i trgovine hranom, veterine, sanitarnog inženjerstva, prehrambene tehnologije, poljoprivrede, agronomije, biohemije, hemije, biologije i tržnim inspektoratima.