Kritički osvrt
34

Bill Gates smatra da je digitalna imovina zasnovana na "teoriji veće gluposti"

B. R.
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)

Multimilijarder Bill Gates ponovo je kritički govorio o kriptovalutama i digitalnim nezamjenjivim tokenima (NFT).

Kako je ranije ove sedmice izjavio na konferenciji TechCrunch, ovi trendovi digitalne imovine su 100 posto zasnovani na teoriji "veće gluposti". Ocijenio je da je riječ o ideji prema kojoj investitori mogu zaraditi na bezvrijednoj ili precijenjenoj imovini sve dok su drugi spremni da im daju više novca.

Riječ je o teoriji da će uvijek postojati "veća budala" koja je spremna platiti višu cijenu za već precijenjenu vrijednost zbog svoje potrebe ili inflacije.

Poručio je da je zagovornik tradicionalnog investiranja koje podrazumijeva zarađivanje na osnovu konkretnog proizvoda.

Suosnivač Microsofta je ovo kazao u trenutku kada je vrijednost kriptovaluta sve niža. Najvrednija kriptovaluta Bitcoin je od novembra prošle godine izgubila dvije trećine vrijednosti. U novembru 2021. vrijedila je 69.000 dolara, što je bilo najviše ikada, a sada vrijedi 23.000 dolara.

Gates od ranije sumnja u kriptovalute. U intervjuu za Bloomberg 2021. rekao je da to što multimilijarder Elon Musk ulaže u kriptovalute ne znači da bi to trebali raditi i ostali investitori. Prema njegovim riječima, na ove manije pristanu i oni koji nemaju mnogo novca, prenosi CNN.