Poboljšavanje svjetske sanitacije
0

Bill Gates se okrenuo poslu s inovativnim toaletima

Klix.ba
Humanitarna fondacija "Bill & Melinda Gates" je krenula u potragu za novim toaletima, koji će poboljšati svjetsku sanitaciju.

Na sajmu nazvanom "Ponovo osmislite toalet", koji je održan u Seattleu u toku sedmice, su se mogle vidjeti razne vrste inovativnih toaleta, uključujući i jedan koji uz pomoć mikrotalasa izmet pretvara u elektičnu energiju. Drugi toalet izmet pretvara u ugalj, a treći koristi urin za ispiranje.

Na sajmu je prikazano ukupno 28 inovativnih dizajna, a pobjednik je bio tim sa Instituta za tehnologiju iz Californije, prenosi BBC.

Tim koji je predvodio profesor Michael Hoffman je napravio toalet koji je sakupljao sunčevu energiju uz pomoć koje je stvarao hidrogenski gas i električnu energiju. Nagrada za prvo mjesto je iznosila 100.000 dolara.

"Prezadovoljni smo odgovorom svih zainteresovanih i brojem učesnika", kazao je Bill Gates na sajmu.

Projekt je od izumitelja tražio da osmisle toalet koji bi radio bez tekuće vode, električne energije i septičkog sistema. Morao je funkcionisati po cijeni ne većoj od pet centi po danu i trebao je stvarati energiju od drugih izvora.

Tradicionalni toaleti troše ogromne količine pitke vode za ispiranje i često su nepraktični u mnogim područjima i zemljama u razvoju.

Fondacija Gates je izdvojila 370 miliona dolara za buduće inovativne sanitarne projekte. Gates se nada da će većina projekata predstavljenih na sajmu biti testirana u naredne tri godine.