SAD
0

Bijela kuća razmatra mogućnost sticanja udjela u bankama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha je signalizirala da bi mogla preuzeti udjele u pojedinim američkim bankama, kao jednu od opcija u borbi protiv duboke globalne kreditne krize, prenijele su u četvrtak svjetske novinske agencije.

Jedan zvaničnik administracije, koji je želio da ostane anoniman, jer još nikakva odluka o tome nije donesena, rekao je da paket pomoći bankama vrijedan 700 milijardi dolara, koji je prošle sedmice odobren u Kongresu, omogućava Ministarstvu finansija da ubrizga svjež kapital u finansijske institucije i zauzvrat dobije njihove dionice u vlasništvo.

Pobornici ove opcije ukazuju da bi injekcija svježeg kapitala u američke banke koje žele da učestvuju u tome spasonosnom pogramu bila efikasan način za povećanje njihove likvidnosti i nastavljanje poslova s kreditiranjem.

Porezni obveznici bi također profitirali jer bi država dobila udio u tim bankama u zamjenu za obezbjeđivanje kapitala, prenijele su agencije.

Američki ministar finansija Henry Paulson je u izjavi za štampu rekao da njegovo ministarstvo nastoji da što brže realizira paket pomoći bankama od 700 milijardi dolara, pri čemu je posebno naglasio da se razmatraju načini za povećanje kapitala banaka.

"Iskoristit ćemo sve instrumente koji su nam na raspolaganju da što je moguće efikasnije upotrijebimo taj novac, uključujući kapitalizaciju finansijskih institucija", rekao je Paulson.

Odluka o direktnoj injekciji kapitala u finansijske institucije u zamjenu za vlasništvo nad dionicama bila bi slična planu Velike Britanije objavljenom u četvrtak da ubrizga 50 milijardi funti (87 milijardi dolara) novca poreznih obveznika u svoje banke i praktično ih time djelimično nacionalizira.