biznis
0

BiH zemlja umjereno visokog političkog rizika

FENA
Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija svrstane su u grupu zemalja umjereno visokog političkog rizika na mapi kojom je obuhvaćeno 211 zemalja i teritorija, a koju je u ponedjeljak objavio hrvatski ured Aon Risk Solutionsa, globalne divizije za upravljanje rizikom korporacije Aon.

Za razliku od njih Hrvatska je zemlja srednje niskog političkog rizika, a glavni faktori rizika su zakonodavni i regulacijski.

Slovenija, Mađarska, Meksiko, Brazil i Indija neke su od zemalja u istoj grupi s Hrvatskom, prema mapi koja općenito pokazuje da je svjetska ekonomija na putu oporavka, ali i da je više zemalja u kojima politički rizik raste, nego onih u kojima se smanjuje.

Prema Mapi političkog rizika za 2011. godinu, Hrvatska je svrstana u drugu grpu zemalja "srednje niskog rizika" u sustavu rangiranja od jedan do šest, od niskog do vrlo visokog političkog rizika.

Iznad je samo grupa zemalja s niskim rizikom kojoj pripadaju zemlje zapadne Europe, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i Japan, dok su afričke i zemlje Bliskog istoka politički najrizičnije zemlje, pokazuje godišnja ocjena geopolitičkog rizika Aon Risk Solutionsa.

Aon mjeri politički rizik na temelju nivoa rizika poput nekonvertibilnosti valute, transfera tečaja, štrajkova, nemira i građanskog neposluha, rata, građanskog rata, neplaćanja države, političke nestabilnosti, prekida lanca opskrbe te zakonskih i regulatornih rizika.

Aon Corporation svjetski je lider u upravljanju rizicima te posredovanju u osiguranju i reosiguranju s 59.000 zaposlenih u 120 zemalja svijeta te ukupnim godišnjim prihodom od oko osam milijardi američkih dolara.