Dun & Bradstreet
0

Sporo formiranje vlasti utječe na poslovno okruženje u BiH

FENA
Najstarija bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet (D&B) u najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review, koja obuhvata rizike poslovanja u 132 države svijeta, Bosnu i Hercegovinu i dalje svrstava u zemlje s vrlo visokim rizikom ulaganja.

Kako je saopćeno iz bonitetne kuće BonLine, koja je ekskluzivni zastupnik D&B-a za područje Republike Hrvatske i BiH, rejting je smanjen Tunisu, Mađarskoj, Libanonu, Obali Bjelokosti, Novoj Gvineji i državi Trinidad i Tobago, dok je povećan Etiopiji.

U regiji i dalje najveći rejting ima Slovenija koja spada u razred niske rizičnosti.

D&B u svom izvještaju navodi da je bankarski sektor u BiH zabilježio rekordan gubitak od 46 miliona eura u 2010. godini, za razliku od devet miliona eura profita u 2009. godini. Kako bi se potakla likvidnost, navodi se, Centralna banka BiH je snizila obaveznu rezervu sa 14 na 10 posto.

Ipak, D&B nije siguran da li će to biti dovoljno, budući da je potražnja za kreditima i dalje slaba usprkos niskim kamatama. Također, D&B smatra da je bankarski sektor ipak trenutno stabilan, budući da su banke većinom u stranom vlasništvu.

Ističe se da je politički rizik i dalje visok, jer se tri glavne etničke grupe ne mogu dogovoriti o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou, iako su izbori bili još u oktobru.

U izvještaju se procjenjuje i da je "vrlo vjerojatno da nova centralna vlada neće imati veliku moć, što će utjecati na poslovno okruženje u BiH".

-Jedino snažna centralna vlada može se odlučno uplesti u borbu s korupcijom koja je glavni problem poslovanja u BiH, tvrdi se u izvještaju.