Travel Turkey Izmir 2012.
0

BiH se predstavila na Međunarodnom sajmu turizma u Izmiru

FENA
Na izmirskoj turističkoj burzi "Travel Turkey Izmir 2012", jednom od važnijih međunarodnih turističkih sajmova, koji se održava od 6. do 9. decembra, podršku bosanskohercegovačkom turističkom sektoru pružila je i delegacija Federalnog ministarstva okoliša i turizma na čelu s ministricom Brankom Đurić.

Nakon susreta s ministrom kulture i turizma Turske Ertugrulom Gunayom, ministrica Đurić susrela se i s gradonačelnikom Izmira Azizom Kocaogluom.

On je zahvalio ministrici na posjeti, ne skrivajući zadovoljstvo što se i Bosna i Hercegovina našla na širokom popisu zemalja svijeta koje se predstavljaju ove godine na izmirskoj burzi.

"Mi smo svjesni da je neophodno ulagati u promociju turizma, kako na domaćim tako i na međunarodnim sajmovima, što sigurno možemo učiti i od vas, jer osim izravnog kontakta i predstavljanja proizvoda, sajmovi su dobro mjesto za upoznavanje konkurencije, ali i stjecanje novih znanja", kazala je ministrica Đurić.

Ministricu Đurić primio je u radni posjet i predsjednik Upravnog odbora Ekonomske komore Izmira Ekrem Demiritas. U razgovoru je najviše bilo riječi o trenutnom stanju turizma u Federaciji BiH, te poteškoćama s kojima se turistički sektor trenutno susreće.

"Svjež kapital i direktno ulaganje u promociju, kao i u turističku infrastrukturu ono je što nedostaje u turističkom sektoru Federacije BiH", pojasnila je ministrica Đurić.

Svoj službeni posjet Izmiru, ministrica Đurić sa saradnicima je završila sastankom sa predsjednikom Upravnog odbora Egejskog udruženja za ugostiteljstvo i turističkih tvrtki Mehmedom Islerom. Razgovarali su o uspostavljanju suradnje u planinski zimski turizam, do proširenja i izgradnje novih smještajnih kapaciteta na prostoru Federacije BiH, navodi se u saopćenju iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH.