biznis
0

BiH s malim brojem zemalja ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bosna i Hercegovina je u 2010. godini povećala pokrivenost uvoza izvozom u vanjskotrgovinskoj razmjeni s najznačajnijim partnerima, ali suficit je ostvaren samo u trgovini s Crnom Gorom od 508,6 posto i Kosovom od 4.279 posto, te nekim manje značajnim partnerima kao što su Albanija, Litvanija, Moldavija, Švedska, Indija i Maroko.

Kako je rečeno danas u Sarajevu na prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene BiH s drugim zemljama u 2010. godini, respektabilan nivo pokrivenosti uvoza izvozom ostvaren je s Francuskom od 98,5 posto, Njemačkom od 93,65 posto i Italijom od 83,7 posto, ali i s Poljskom, Belgijom i Španijom, dok je odnos s ostalim značajnijim partnerima mnogo nepovoljniji i većinom znatno manji od 50 posto.

Rečeno je da je područje odvijanja vanjskotrgovinske razmjene BiH već dugi niz godina u okvirima relativno malog broja zemalja, bez većih promjena i "osvajanja" novih tržišta, pa tako i korištenja njihovih potencijala za poboljšanje bh. vanjskotrgovinskog položaja.

Također, naglašeno je da još uvijek nije riješen ni problem posrednog uvoza robe, te se i dalje značajan dio bh. uvoza obavlja preko trećih zemalja.

Veliko poboljšanje u tom pogledu ostvareno je jedino s Turskom, čiji se uvoz ranijih godina velikim dijelom obavljao preko posrednika, dok se u 2009. i 2010. počeo obavljatI najvećim dijelom direktno.