biznis
0

U prvih deset mjeseci BiH ostvarila 5,8 milijardi izvoza

FENA
U prvih deset mjeseci tekuće godine Bosna i Hercegovina ostvarila je 5,8 milijardi izvoza, uvezeno je 11,1 milijardi, što je deficit od 5,3 milijarde maraka, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik Gospodarske komore F BiH Jago Lasić.

Po njegovim riječima, ocjena je da će do kraja ove godine izvoz dostići između 6,9 i 7 milijardi maraka, uvoz ne bi trebao biti veći od 13,3 milijarde, a ostvareni deficit od 6,4 do 6,5 milijardi maraka.

Prema klasifikaciji djelatnosti, Lasić je kazao kako su aktivni izvoznici ribarstvo, drvo i proizvodi od drveta bez namještaja, proizvodnja baznih metala, namještaj i proizvodnja i opskrba električnom energijom.

U ovih pet djelatnosti ostvareno je 2,3 milijarde maraka izvoza ili 40,36 posto ukupnog izvoza dok sve ostale djelatnosti imaju 60 posto izvoza.

Lasić je kazao kako bi navedene djelatnosti država trebala poticati, ali usporedno s njima jačati i ulaganje i poticaje u poljoprivredno prehrambenom sektoru te poticati što veći stupanj finalizacije, kako bi se broj nezaposlenih, posebice mladih konačno počeo smanjivati.

Na konferenciji za novinare Lasić je, uz ostalo kazao kako je najveći vanjskotrgovinski promet BiH ostvarila s Europskom unijom, a najveći vanjskotrgovinski partneri po izvozu su Njemačka, Hrvatska, Srbija, Italija, Slovenija, Austrija, Crna Gora, Švicarska, Mađarska, Francuska, Turska, Češka i Kina te da od ovih zemalja BiH ima suficit samo s Crnom Gorom i Švicarskom.