Sastanak u Sarajevu
0

BiH nije dovoljno iskoristila turističke potencijale

FENA
Turistički potencijali Bosne i Hercegovine, koji su značajni, nisu dovoljno iskorišteni, istaknuto je danas u Sarajevu na izbornoj sjednici Skupštine Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH).

Predstavnici turističke privrede na sjednici su među ostalim diskutovali o aktuelnom stanju, problemima i mogućnostima da se ta grana unaprijedi.

"BiH ima bogatu turističku ponudu koju karakteriše jedinstven spoj istorijskog, kulturnog i prirodnog, ali ti potencijali nisu dovoljno iskorišteni“, kazao je predsjednik VTK BiH Bruno Bojić.

VTK je, prema njegovim riječima, prepoznala slabosti u ovom sektoru i aktivno radi na njihovom prevazilaženju, a formiranje ovog udruženja treba doprinijeti da se otklone nedostaci, usavrši turistička ponuda i što je najznačajnije, da se turizam promovira na kvalitetan način.

Zijad Sinanović, direktor Sektora za transport i komunikacije VTK BiH u kojem se nalazi Odjeljenje turizma i ugostiteljstva, kazao je da se turistička djelatnost u BiH pozicionira kao važan generator razvoja.

"Iz kontakata s našim predstavnicima, ambasadama u svijetu očito je da postoji velika potreba za informacijama o BiH. Prošle godine smo pokrenuli niz aktivnosti i smatramo da je potrebno osnovati snažno udruženje koje će faktički davati određene impulse, smjernice i ukazivati šta bi trebali uraditi u BiH radi napretka ovog sektora“, kazao je Sinanović.

Cilj je da se kompletira turistička ponuda i kreira jedinstven, kvalitetan turistički proizvod za šta imamo dobre predispozicije. U tom smislu, Udruženje za turizam i ugostiteljstvo, kako je dodao Sinanović, može značajno doprinijeti.

"Evidentno je da turizam kao sektor jača u BiH i da je BiH prepoznata kao turistička destinacija prema zahtjevima savremenih turista“, kazala je dekanesa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Banjoj Luci Marija Knežević.

Savremeni turisti preferiraju čistu prirodu, zdravu životnu sredinu, seoski, avanturistički, kao i turizam na vodi, a BiH je tim resursima veoma bogata.

Govoreći o slabostima u ovoj grani, Knežević je izdvojila da je turizam kod nas ostao na entitetskom nivou i da se tako ne može razvijati, jer je to oblast koja najmanje poštuje granice.

"Znači, neophodno je da to bude turizam BiH i šire. Prekogranična saradnja u turizmu najvažnija“, kazala je Knežević.