Svjetski ekonomski forum
0

BiH na listi konkurentnosti napredovala za čak 12 mjesta

FENA
Bosna i Hercegovina se na najnovijoj globalnoj rang-listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) nalazi na 88. mjestu s 3,93 poena od mogućih sedam među 144 rangirane države.

BiH je u odnosu na prošlogodišnje rangiranje, kada je imala 3,8 poena, napredovala za čak 12 pozicija i na listi je pretekla Srbiju.

Od ostalih zemalja regiona, Hrvatska je na ljestvici WEF-a na 81 mjestu i nazadovala je za pet mjesta u odnosu na izvještaj iz prethodne godinu, dok je Srbija ostala na 95.mjestu.

Slovenija je 56. i napredovala je za jedno mjesto, Makedonija je sada na 80., a bila je na 79. mjestu, dok je Crna Gora nazadovala za 12 mjesta i sa 60. u 2011. spustila se na 72. mjesto. Albanija je iza BiH na 89. mjestu kamo je dospjela sa 78. mjesta u prethodnom izvještaju.

Švicarska je i dalje po globalnoj konkurentnosti na vrhu ljestvice Svjetskog ekonomskog foruma. Singapur je zadržao 2. mjesto, dok je Švedsku na 3. mjestu preskočila Finska.

Na 5. mjesto probila se Holandija, koja je napredovala za dva mjesta u odnosu na godinu ranije, dok je Njemačka ponovo 6.

SAD bilježi pad konkurentnosti četvrtu godinu zaredom i na aktuelnoj ljestvici je zauzeo 7., dok je godinu ranije bio na 5. mjestu.

Na listi deset najkonkurentnijih ekonomija još su Velika Britanija na 8., Hong Kong na 9. i Japan na 10. mjestu.

Dugovima opterećena Grčka nastavila je pad na ljestvici i sada se nalazi na 96. mjestu, kliznuvši za šest mjesta u odnosu na prethodni izvještaj.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, zauzela je tek 29. mjesto, nazadovavši za tri mjesta.