Poljska ostvarila najveći pomak
0

BiH na 126. mjestu među 185 ekonomija po lakoći poslovanja

FENA
Bosna i Hercegovina se nalazi na 126. mjestu među 185 ekonomija po lakoći poslovanja.

Danas objavljeni “Izvještaj o poslovanju za 2013: Pametnija rješenja za mala i srednja preduzeća” pokazuje da je Poljska napravila najveći pomak u odnosu na prošlu godinu. Poljska je olakšala poslovanje provodeći institucionalne i regulatorne reforme, omogućivši lakši upis nekretnina, plaćanje poreza, provođenje ugovora i rješavanje pitanja nesolventnosti.

U regionu Evrope i centralne Azije je provedeno gotovo 400 institucionalnih i regulatornih reformi od 2005., više nego u bilo kom drugom regionu svijeta.

“Veoma ohrabruje brz tempo reformi u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji”, kaže Avgusto Lopez Claros, direktor za globalne pokazatelje i analizu u grupaciji Svjetske banke.

Dodao je da su mnoge od reformi u regionu provedene u okviru procesa pridruživanja Evropskoj uniji. "Ekonomska integracija i želja za približavanjem razvijenijim partnerima u Evropi su moćni motivi za promociju ambicioznih reformi”, kazao je Lopez Claros.

Novi Izvještaj o poslovanju (Doing Business) Međunarodne finansijske korporacije (IFC-a) i Svjetske banke pokazuje da od 2005. region Evrope i centralne Azije predvodi druge regione svijeta kada se radi o unapređenju uvjeta za poslovanje za domaće firme.

Bosna i Hercegovina je smanjila administrativno opterećenje vazano za popunjavanje obrazaca i uplatu socijalnih doprinosa primjenom elektronskog sistema popunjavanja obrazaca i uplate.

Pored toga, olakšala je prijenos imovine između poslovnih subjekata kompjuterizacijom poslovnog registra.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina je otežala pristup informacijama o kreditima zaustavljanjem prikupljanja kreditnih informacija o pojedincima od privatnih kreditnih biroa.

Po sveukupnoj lakoći poslovanja, rangiranje ostalih zemalja jugoistočne Evrope je sljedeće: BJR Makedonija (23), Slovenija (35), Crna Gora (51), Bugarska (66), Rumunija (72), Hrvatska (84), Moldavija (83), Albanija (85), Srbija (86), i Kosovo (98).

Izvještaj pokazuje da se Gruzija pridružila grupi od deset najboljih ekonomija svijeta kada je u pitanju lakoća poslovanja. Gruzija je provela reforme u šest oblasti, više nego bilo koja druga ekonomija u regionu. Napravila je pomak u dobivanju kredita, plaćanju poreza, međunarodnoj trgovini, provođenju ugovora, rješavanju nesolventnosti i dobivanju priključka za struju.

Globalno, već sedmu godinu zaredom, Singapur prednjači u uvjetima poslovanja, a prate ga Posebni administrativni region Kine Hong Kong, Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države, Danska, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo (UK), Republika Koreja, Gruzija i Australija.

Posebna studija o Latviji je uključena u ovogodišnji izvještaj. Studija predstavlja regulatornu reformu u zemlji i rezultate koji se mjere u Izvještaju o poslovanju.

Rangiranje je zasnovano na deset indikatora i pokriva 185 ekonomija. „Izvještaj o poslovanju“ ne mjeri sve aspekte poslovnog okruženja koji su od značaja za privredne subjekte i investitore. Naprimjer, ovaj izvještaj ne mjeri makroekonomsku stabilnost, nivo kvalifikacija zaposlenih, niti snagu finansijskih sistema.

Zaključci ovog izvještaja podstakli su raspravu o privrednoj politici širom svijeta i omogućili provođenje brojnih istraživanja o vezi između propisa koji se primjenjuju na preduzeća i ekonomskih rezultata u privredama.

Ovogodišnji izvještaj je deseti.