biznis
0

BiH: Dobra pokrivenost uvoza izvozom s Italijom, SAD-om i Njemačkom

FENA
U prva dva mjeseca ove godine BiH bilježi dobar nivo pokrivenosti uvoza izvozom s Italijom (97,44 posto), a dobri rezultati su i u trgovini sa SAD-om (78,54 posto) i Njemačkom (68,65 posto).

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, odnos s ostalim važnim partnerima većinom je znatno nepovoljniji i kreće se u rasponu od 2,11 posto (Rusija) do 58,15 posto (Srbija i Crna Gora). Nivo pokrivenosti uvoza izvozom u razmjeni s Evropskom unijom u ovom periodu iznosio je 63,5 posto.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH u tom periodu ostale su susjedne zemlje s kojima imamo zaključene ugovore o slobodnoj trgovini i nekoliko članica Evropske unije.

Prema grupama zemalja, naš najznačajniji partner je u kontinuitetu Evropska unija (61,4 posto izvoza i 49,9 posto uvoza), iako je njeno učešće neznatno smanjeno, dok se pojedinačno izdvajaju Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Italija itd.

Najveći porast izvoza u odnosu na isti period prošle godine ostvaren je na tržištima Bugarske (812 posto), Mađarske (62 ), Poljske (61), Austrije (40), Slovenije (37), Hrvatske (35) i Italije (30 ), dok je znatnije smanjen izvoz samo u SAD (za 27 posto).

Istovremeno je znatno povećan i uvoz iz SAD-a (241 posto), Češke (83), Rusije (72), Srbije i Crne Gore (71 posto;podaci se odnose na ranije carinsko područje), Švicarske (63), Turske (61), Austrije (52), Italije (48) i Slovenije i Mađarske (po 47 posto).

Iako je učešće „ostalih zemalja“, izvan Evropske unije i zemalja s kojim su zaključeni ugovori o slobodnoj trgovini, u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH povećano u odnosu na prošlogodišnji period „pojavljuju“ se novi partneri, poput Malezije i Rusije, čije učešće je u prethodnom periodu bilo zanemarljivo budući da još dominanira razmjena u istom ograničenom području.