{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bičo: Država nas je uništila

22.10.2012. u 13:48
0
15
Bičo: Država nas je uništila
0
Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH pozvao je danas nadležna ministarstva, poljoprivrede i finansija, da isplate preostale poticaje za poljoprivrednike u 2012. godini te planiraju više novca za tu namjenu u narednoj godini.
Avdo Muslimović, predsjednik Saveza, istakao je kako su rebalansom budžeta u 2012. poticaji za poljoprivrednike već umanjeni za 10 miliona KM te iznose 68 miliona. Problem je, međutim, kako je naveo, što i od tih 68 miliona nije isplaćeno oko 30 miliona KM. "Mi nemamo precizne podatke o isplati poticaja, ali se to kreće otprilike u tim okvirima. Stoga pozivamo nadležna ministarstva da izađu sa preciznim podacima o isplati poticaja te svakako osiguraju isplatu preostalog novca za ovu godinu", kazao je Muslimović.

On je istakao i kako će Savez navedenim ministarstvima uputiti zahtjev da poticaji za poljoprivrednike u idućoj godini budu šest posto od iznosa budžeta, odnosno 180 miliona KM, na što poljoprivrednici, kako je kazao, imaju puno pravo.

Član Predsjedništva Saveza Nedžad Bičo je ogorčen odnosom vlasti i države prema poljoprivrednicima.

"Postalo je opasno baviti se poljoprivredom, jer mi nakon što dobijemo i minimalne poticaje moramo ići u policijsku stanicu i dokazivati gdje je otišao taj novac. Stotine miliona maraka leži na raznim državnim računima i niko se ne pita gdje taj novac ide, a ja sam morao davati izjavu u policiji o 800 KM jednokratne pomoći", rekao je Bičo, dodajući kako neko pokušava urušiti Ministarstvo poljoprivrede FBiH, koje se jedino bori za poljoprivrednike.

"Neko nas pokušava dovesti u kontekst stranke Lijanovića, što je apsurd. Država nas je uništila, uništene su zadruge, poticaji kasne i ne isplaćuju se... Čini se da nas 30.000 treba ustati i uništiti ovu državu, ali kako treba, da bi ona funkcionisala. Jer, ja sam kao RVI došao u bezizlaznu situaciju, jer sam i invalid i nezaposlen", rekao je Bičo.

Predstavnici Saveza su, međutim, istakli kako se još nisu odlučili na radikalne mjere budući da čekaju odgovore iz nadležnih ministarstava s kojima bi, kako su kazali, radije vodili dijalog, a ne rat. No, dodaju, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani, oni će razmisliti o najboljim načinima da se bore i izbore za svoju egzistenciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: