biznis
0

BH Telecomu dodijeljeno priznanje povodom deset godina članstva u ITU-D

FENA
BH Telecomu je dodijeljeno priznanje povodom deset godina članstva u Sektoru za razvoj Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU-D).

Naime, u Ženevi je od 6. do 8. februara održan 13. sastanak savjetodavne grupe TDAG-a, koju svake godine organizuje Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU). BH Telecom je dobio specijalnu pozivnicu, s obzirom na to da je odlučeno da se BH Telecomu tom prilikom dodijeli priznanje za deset godina članstva u ITU-D sektoru.

Razmatrana je “Evolucija članstva ITU-D: trendovi i perspektive“ i konstatovano da ITU-D sektor broji 328 članova. Tom prilikom je BH Telecomu uručen “Anniversary Certificate“ - priznanje za podršku i učešće u aktivnostima ITU-D za proteklih deset godina. Priznanje je primila ambasadorica BiH u Švicarskoj Jasmina Pašalić.

Tokom sastanka su prezentirani izvještaji sa samita “Connect Africa“ i održane pripreme za novi samit “Connect Asia“ u okviru kojeg je predviđeno povezivanje većih gradova na ovim kontinentima širokopojasnom mrežom.

Podneseni su izvještaji radne grupe o pitanjima privatnog sektora i radne grupe o razvoju ljudskih resursa. Diskutovano je o nacrtu četverogodišnjeg Operativnog plana za period 2008.-2011.godine, radnim metodama studijskih grupa.

Među ostalim zanimljivostima najavljena je priprema globalnog simpozija za regulatore na Tajlandu. U fokusu ovog simpozija razmatrat će se problematika funkcionalne separacije te kakve sve efekte ona može imati u zemljama u razvoju.

Također će se analizirati pitanje otvorenog pristupa i mogućnosti za smanjenje troškova uvođenja ICT-a.