Humanitarni telefon
0

BH Telecom uzima 0,18 KM za troškove obrade

Sarajevo-x.com
Na novac koji bude prikupljen putem humanitarnog telefona za liječenje teško oboljelih i za organiziranje drugih humanitarnih akcija, izračunava se PDV, a neki telekom operateri na ovu vrstu pomoći uzimaju i proviziju.

Korištenje usluge "Humanitarni telefon" može se odobriti udruženjima i fondacijama koja se bave organizovanjem humanitarnih akcija radi prikupljanja novčanih sredstava.

BH Telecom od novca koji se prikupi za pomoć bolesnima uzima 0,18 KM po pozivu, a pristup ovoj vrsti usluge košta 265,91 KM sa izračunatim PDV-om. U ovoj firmi ističu da se ne radi proviziji, već o troškovima obrade poziva.

"Pri prikupljanju novca, BH Telecom ima stanovite troškove, a to su: štampa računa (posebno polje na računu), dostava računa koju BH Telecom plaća BH Pošti, konvertiranje istog, zatim provizija plaćanja našeg računa koju mi dajemo BH Pošti. Praktično, mi iz sredstva koje delegiramo po pozivu 0,18 KM pokrivamo svoje troškove, što znači da uopće ne zarađujemo na usluzi Humanitarni telefon", kazali su nam u BH Telecomu.

Predstavnici Telekoma Srpske, s druge strane, tvrde da su u humanitarnom telefonu samo posrednici, te da ne uzimaju proviziju od prikupljenih sredstava.

"Za usluge 'Humanitarni broj' koriste se tri kratka broja i cijeli iznos ide korisniku usluge, odnosno onome kome se skuplja novac. Korištenje broja omogućava se na području fiksne i mobilne mreže Telekoma Srpske. Pretplatniku usluge može se odobriti korištenje humanitarnog broja do 30 dana u jednoj kalendarskoj godini ili odlukom uprave preduzeća duže od 30 dana", saopćili su iz ovog preduzeća.

U BH Telecomu ističu da će, s obzirom da su u posljednje dvije godine snizili cijene u domaćem i međunarodnom saobraćaju, uzeti u razmatranje mogućnost sniženja troškova obrade poziva, u korist onih kojima su se ovim putem skupljaju novčana sredstva.