Prvi u BiH
0

BH Telecom uvodi 3G tehnologiju

FENA
Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović i predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević potpisali su danas u Sarajevu ugovor o implementaciji 3G HSPA rješenja u mreži BH Telecoma, što predstavlja prvi ulazak treće generacije mobilnog sistema u BiH.

Vrijednost ugovora je 2.763.767 eura, a njime će BH Telecom osigurati mobilni širokopojasni pristup velike brzine uključujući mobilni internet, videopozive i druge napredne multimedijske usluge pretplatnicima u BiH.

Prema ugovoru, Ericsson Nikola Tesla će osigurati HSPA mrežu, uključujući radiopristupnu mrežu te rješenje Ericsson Mobile Softswitch i Video Gateway rješenje, a koje će omogućiti videousluge krajnjim korisnicima BH Telecoma.

"U nastojanju da BH Telecom zadrži svoju poziciju vodećeg telekomunikacijskog operatora fiksne i mobilne telefonije u čitavoj zemlji i šire u regiji nameće se potreba stalnog razvoja i uvođenja najsavremenijih komunikacijskih tehnologija, kako bi se usluge koje pruža BH Telecom prilagodile potrebama krajnjih korisnika", izjavio je Rešidbegović.

"Koristeći svoje kompetencije i iskustva u 3G projektima, stručnjaci Ericssona Nikole Tesle u sljedeća četiri mjeseca neće samo proširiti mrežu, već znatno unaprijediti tehnologiju mobilne telefonije BH Telecoma", kazala je predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) je treća generacija (3G) mobilnih telekomunikacijskih sistema koji omogućavaju pružanje širokopojasnih usluga mobilnim korisnicima. Ovi sistemi su dizajnirani tako da mobilnim korisnicima, pored glasovnog, omoguće i prijenos slikovnog, grafičkog, video i drugog multimedijalnog sadržaja velikim brzinama putem računarskih i telefonskih terminalnih uređaja.

BH Telecom, kako je kazao izvršni direktor BH Mobile Sead Kozlić, započinje projekt uvođenja 3G mreže koja se bazira na najnovijoj tehnologiji - HSPA (High-Speed Packet Access) i omogućava brzine downloada od 7.2 Mbit/s, te brzine uploada od 2.0 Mbit/s.

Uvođenjem nove tehnologije, BH Telecom će pružiti i nove usluge koje su sve popularnije u zemljama u okruženju i Evropi, kao što su - videopoziv, mobilnu TV, brzi mobilni internet, te ponudu najsavremenijih modela mobilnih aparata koji podržavaju UMTS usluge.

BH Telecom će u prvoj fazi projekta, a u zavisnosti od dobijanja licence za pružanje UMTS signala, u narednih pet mjeseci s 52 bazne stanice pokriti devet najvećih gradova u BiH kada i korisnici mogu očekivati korištenje tih UMTS usluga.