Odgovorna kompanija
571

BH Telecom slavi rođendan: U 2017. godini za djecu i mlade izdvojeno 271.000 KM

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kompanija BH Telecom je danas održala svečanu konferenciju za medije povodom svog rođendana, koji se već 12 godina obilježava kao rođendan kompanije. Također ovaj datum predstavlja godišnjicu telekomunikacijske deblokade BiH i početka korištenja međunarodnog koda 387 dodijeljenog BiH od Međunarodne telokomunikacijske unije (ITU).

Kao što je to bilo i do sada BH Telecom će i ove godine svoj rođendan obilježiti brojnim društveno korisnim aktivnostima, a koje će realizovati pod sloganom "Sigurno dijete - zdravo društvo".

Generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović je na konferenciji za medije istakao značaj BH Telecoma kao nauspješnije bh. kompanije.

"BH Telecom je i dalje prvi po broju korisnika, tržišnom učešću, društvenoj odgovornosti i ulaganju u bh. društvo. Pored ostalih izdvajanja, godišnje doniramo milion KM, a prvi smo i po uplati poreza i doprinosa od kojih najveću korist ima naše društvo. Prema izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje, BH Teleecom je izvršio najveću uplatu PDV-a u BiH u prvoj polovini 2017. godine", izjavio je Zaimović.

Dodao je da su u kompaniji svjesni potreba i zahtjeva tržišta te da kontinuirano prate svjetske trebnode i osiguravanju najsavremenije tehnologije za korisnike.

"Kao što smo već ranije isticali, BH Telecom je spreman za uvođenje 4G tehnologije, međutim, naš razvojni put ovim nije zaustavljen i danas možemo najaviti ključni dokument za tehnološki razvoj BH Telecoma pod nazivom 'Master plan razvoja tehnologija i servisa 5G do 2020. godine'. Ovaj dokument sadrži pregled 5G arhitekture, osnovnih tipova servisa, pregled tehnologija za implementaciju te prijedlog smjernica za transformaciju mreže BH Telecoma, što će kompaniji omogućiti da bude prvi telekom operater na području BiH, koji će demonstrirati inovativne 5G servise", rekao je Zaimović.

Generalni direktor BH Telecoma je istakao da je kompanija svjesna prednosti i nedostataka korištenja interneta te da se ovogodišnji rođendan obilježava pod sloganom "Sigurno dijete - zdravo društvo", čime se nastoji ukazati na potrebu zaštite djece na društvenim mrežama.

"Pokrenuli smo inicijativu prema nadležnim ministarstvima za organizaciju stručnih predavanja za djecu u osnovnim i srednjim školama, ali i za njihove roditelje, koje bi realizirali zaposlenici BH Telecoma", dodao je Zaimović.

Za djecu i mlade izdvojeno 271.000 KM

BH Telecom svoje društveno odgovorno poslovanje konstantno dokazuje različitim aktivnostima među kojima su značajno podržavanje sportskih i kulturnih aktivnosti i manifestacija, ali i sve veći broj humanitarnih aktivnosti. Kompanija je ponosni partner mnogima, a posebno je ponosna na doprinos rezultatima bh. reprezentacija i vrhunskih sportista. Kompanija daje podršku i brojnim projektima, koji se realiziraju u nauci i obrazovanju kroz više vidova saradnje, od kojih se ističu višegodišnja informatizacija osnovnih i srednjih škola u BiH kroz opremanje 500 informatičkih kabineta i stipendiranje 250 studenata.

"Kao i prethodnih godina, ove smo također posvetili posebnu pažnju projektima za djecu i mlade. Podržano je ukupno 25 takvih projekata, odnosno 25 udruženja i organizacija koje s djecom i mladima rade u oblasti sporta, kulture, obrazovanja i humanitarnog rada u ukupnoj vrijednosti od 246.220 KM. Neki od njih, koji su danas ovdje s nama, predstavnici su Sportskih igara mladih, Plivačkog kluba Spid, SOS Dječijeg sela i Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka", istakao je Zaimović.

Kompanija je podržala Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih BiH u organizovanju tradicionalne manifestacije "Državna smotra naučno - tehničkog stvaralaštva mladih BiH" te Internacionalni omladinski film festival održan krajem jula u Sarajevu. Podrška je upućena i Udrženju za promociju kulture "Fani", koje je realizovalo premijerne predstave Festivala dječije umjetnosti pod nazivom "Čudovišta iz pozorišta i lutkarova djeca" u nekoliko bh. gradova.

Izvršni direktor za razvoj poslovanja BH Telecoma Duljko Hasić je istakako da BH Telecom i ove godine svoj dan obilježava kroz više različitih aktivnosti, među kojima je najviše onih namijenjenih korisnicima usluga, ali i priličan broj onih kojima se dokazuje društvena odgovornost komapnije.

"Dan BH Telcoma ćemo obilježiti i u ostalim gradovima BiH i to turnirom u malom nogometu za osnovce i srednjoškolce u Mostaru, uličnom trkom za omladinske pogone sportskih klubova u Goraždu, prigodnom svečanošću na Panonskim jezerima u Tuzli te akcijom 'Pomoć je svima potrebna' u Bihaću", rekao je Hasić.

Ozvaničena saradnja s udruženjima za djecu i omladinu s posebnim potrebama

Svečanim uručenjem ugovora o sponzorstvu u ukupnom iznosu od 25.000 KM danas je ozvaničen početak saradnje sa Udruženjem roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih lica Tuzlanskog kantona. Omladinskim udruženjem "Dobro djelo" iz Sarajeva i JU Zavodom za zbrinjavanje mentalno invaldine djece i omladine Pazarić, koji vode brigu o djeci i omladini sa posebnim potrebama.

Omladinsko udruženje "Dobro djelo" iz Sarajeva provodi niz aktivnosti koje za cilj imaju pomoći prevashodno djeci sa poteškoćama u razvoju. Udruženje u ovoj godini realizira i planira veliki boj edukativnih radionica za djecu, organizaciju lutkarskih predstava, ali i brojne druge kreativne aktivnosti koje bi im trebale značajno pomoći u daljem razvoju, životu i njihovom uključivanju u društvo i sve društvene aktivnosti kroz kampanju "Pomozi mi da lakše odrastem", u kojoj učestvuje 70 djece sa poteškoćama u razvoju.

Udruženje roditelja onesposobljene djece i onesposobljeniih lica Tuzlanskog kantona će realizovati brojne aktivnosti kroz kampanju "I mi postojimo 2017".

JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić već godinama uspješno brine o socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i osposobljavanju za život i rad djece i mladih sa smetnjama u psihičkom razvoju do njihove 25 godine.

Direktor JU Zavod Pazarić Jasmin Ćerimagić se zahvalio BH Telecomu na nastavku saradnje.

"Istinitost novog slogana BH Telecoma ' Dobre priče nastavljamo' potvrđuje najbolje dugogodišnja podška ove kompanije brojnim projektima stvaranja kvalitetnijih uslova života i rada ljudima sa intelektualnim poteškoćama u razvoju, koji žive u JU Zavod Pazarić. Pružanjem podrške kroz sponzorstvo i u dolazećoj godini korisnicima JU Zavod Pazarić kroz realizaciju različitih kulturno-sportskih manifestacija, BH Telecom je još jednom potvrdio koliko su vrijedne i bitne te dobre priče. Zahvaljujemo se kompaniji što će i u narodnom periodu biti razlogom osmijeha na licima koji žive u JU Zavod Pazarić, uz čestitke povodom obilježavanja još jednog uspješnog i vrijednog jubileja", kazao je Ćerimagić.

Na današnjoj konferenciji za medije bio je i Marko Bošnjak, najmlađa muzička zvijezda iz BiH, koji je novo zaštitno lice BH Telecoma. Marko se zahvalio na velikoj podršci koju je dobio te se fotografisao sa prisutnima.