biznis
0

BH Telecom prvi u BiH ponudio uslugu mCommerc

Sarajevo-x.com
Nove usluge mCommerce odnose se na ukupno tri seta servisa, od kojih je prvi već u upotrebi i omogućavaju dopunu ultra kredita bilo kad, bilo gdje – 24 sata dnevno, rečeno je danas na pres-konferenciji BH Telecoma u Sarajevu.

Drugim riječima, omogućen je ultra transfer – prijenos dijela ultra kredita s jednog ultra broja na drugi ili prebacivanje na ultra - s računa na račun i obavljanje poziva na račun drugog, tj. uz pristanak druge strane da plati taj poziv.

Drugi set servisa se odnosi na plaćanje robe i usluga putem BH Telecom računa za sve što ne prelazi 20 KM, a to je za parking, kupovinu novina, karata za pozorište i kina, cvijeća, poklona, DVD-ova i sl. u raznim prodavnicama.

Treći set usluga je plaćanje robe većih iznosa korištenjem mobilnog aparata posredništvom između velikih sistema kao što su trgovinske kuće tipa Mercator i sl.

„Za to su nam potrebni partneri i mi smo s njima uveliko u razgovorima i pregovorima o tome. Tu su nam partneri poslovni subjekti: mali, srednji i veliki biznis, finansijske institucije, ali i država“, kazao je v.d. Izvršnog direktora BH Mobile Harun Jašarević, naglašavajući i značaj pravne regulative u vezi s elektronskim poslovanjem i certifikacijskih kuća koje će osigurati da se sve transakcije obavljaju bez greške.

Samo jučer je obavljeno više od 14.500 transakcija prebacivanjem s računa na račun.

BH Mobile obilježava 11 godina rada, otkako je 1996. godine pustio prvu baznu stanicu i GSM mrežu i bio prvi i jedini mobilni operator. Imao je 24 bazne stanice, a danas je operator broj jedan u BiH po svim parametrima, ima 560 baznih stanica, milion i 200 hiljada korisnika i pokriva BiH s više od 90 posto.

U 2010. se očekuje da će biti više od 1.600.000 korisnika usluga, kapacitet za dva miliona korisnika usluga, hiljadu baznih stanica i puna pokrivenost BiH.

Generalni direktor BH Telecoma d.d. Sarajevo Nedžad Rešidbegović je kazao da se „s današnjim danom ulazi u novu eru primjene telekomunikacija“.

PR Menager BH Telecoma, gospođica Nađa Lutvikadić u toku pres konferencije je prisutne upoznala sa objavom konkursa o dodjeli 45 stipendija studentima završnih godina Visokoškolskih obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini.