Brzina interneta
44

BH Telecom i Mtel o ulaganju u 3G mrežu i planovima za 4G

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je Klix.ba objavio tekst o testiranju brzine interneta 3G mreže u Sarajevu, iz BH Telecoma i Mtela su saopćili koliko su ulagali i kako održavaju 3G mrežu.

Iz BH Telecoma poručuju, kada je u pitanju nabavka opreme za održavanje 3G mreže, odnosno za bazne stanice, da su u protekle dvije godine uložili 2,5 miliona KM.

"Pored ovih sredstava nabavke opreme baznih stanica, značajna sredstva su uložena za izgradnju infrastrukture za bazne stanice, kao i u Core mrežu. Ulaganja od 2,5 miliona KM se odnose isključivo na nabavku nove opreme, i to baznih stanica. Dodatna sredstva su redovno izdvajaju za održavanje postojeće opreme", poručuju iz BH Telecoma.

Zadnji ugovor za kupovinu opreme 3G baznih stanica sklopljen je krajem aprila 2017. godine, dok je ugradnja opreme po ovom ugovoru trajala od druge polovine 2017.godine do sada.

"Trenutno je potpisan novi ugovor po kojem će se nastaviti izgradnja radio pristupne mreže kroz 4G tehnologiju, te po potrebi 3G mreže gdje to bude neophodno", ističu iz te kompanije.

Kada je riječ o ulaganju u 4G mrežu BH Telecom poručuje da su 2013. godine organizirao prvi pilot projekat u cilju pripreme za uvođenje 4G mreže.

"U zadnjoj godini intenzivno radimo na svim potrebnim procesima kako bi spremno dočekali dobivanje licence za 4G mrežu i pustili je u funkciju, a koja će značajno unaprijediti kvalitet mobilne komunikacije i korisnicima obezbijediti mnogo novih usluga. Ovo je veoma značajna investicija za BH Telecom", zaključuju iz te kompanije.

Kada je riječ o Mtelu, iz te kompanije ističu da je ulaganje u mrežu primaran i konstantan posao koji Mtel sprovodi svakodnevno, kako bi svojim korisnicima omogućila najmodernije usluge za novo doba.

"Napredni servisi i usluge koji su dostupni svim Mtel-ovim korisnicima, upravo su rezultat tog konstantnog ulaganja kako u tehničke, tako i u ljudske resurse. Modernizacija mreže, kako u smislu održavanja postojeće ali i nabavke najnovije opreme koja podržava usluge koje prate svjetske trendove u pružanju telekomunikacionih usluga, osnovna je pretpostavka na kojem počiva poslovanje ove kompanije", istakli su iz Mtela.

Kada se radi o investiranju u 4G mrežu, odnosno mobilnu mrežu četvrte generacije Mtel poručuje da su je predstavili još u maju 2013. godine.

"Već tada smo bili potpuno spreman za primjenu navedene tehnologije, kako tehnički tako i kadrovski. Kompanija Mtel je dakle spremna za primjenu 4G tehnologije, te kada se steknu neophodni regulatorni uslovi u BiH, svojim korisnicima će istovremeno obezbijediti sve pogodnosti i te savremene mreže", zaključuju iz te kompanije.

Iz kompanije HT Mostar se nisu oglašavali o ovom pitanju.