biznis
0

Bh. preduzeća i organizacije izlagali na sajmu "Gast 2011" u Splitu

FENA
U organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, a uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta i Regionalne razvojne agencije za regiju centralna BiH (REZ), bh. firme i organizacije iz drvnog i sektora turizma učestvovale su na 16. međunarodnom sajmu "GAST 2011" u Splitu.

Pored zajedničkog izložbenog štanda bh. firmi, na sajmu "GAST 2011" organiziran je Promotivni dan bh. dizajna “Tradicija za budućnost”, zatim Dan otvorenih vrata, sa prezentacijom autentičnih bh. rukotvorina, i B2B susreti.

Kako se navodi u saopćenju iz Vanjskotrgovinske komore BiH, potpisan je i ugovor o poslovnoj suradnji između hrvatske turističke organizacije Cromaris iz Sutivana i turističkih zajednica iz Bosne i Hercegovine te su dodijeljena priznanja bh. preduzećima i dizajnerima za osvojene nagrade na sajmu namještaja IMM, održanom u Kelnu u januaru ove godine.

Sajam GAST je, kako se dodaje, najznačajniji gospodarski događaj u Hrvatskoj, o čemu govori znatan broj izlagača, stručnih konferencija, natjecanja, kao i bogat gospodarski, konferencijski i stručni program. Na sajmu GAST, pored Bosne i Hercegovine, učestvovali su izlagači iz Slovenije, Makedonije, Italije, Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije, Srbije, Albanije, Poljske, Crne Gore i Hrvatske.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH, također, podsjećaju da je Republika Hrvatska, tradicionalno, jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, a da bi se još unaprijedila vanjskotrgovinska razmjena potrebno je inzistirati na višim oblicima saradnje, kroz zajednička ulaganja, zajedničke nastupe na trećim tržištima i poslovne forume, za što postoji mnogo poslovnih mogućnosti koje nisu istražene.