Javna rasprava
0

Bh. politička drama u svjetlu ekonomskih kontraverzi

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Uz novi broj časopisa Forum Bosnae, Međunarodni forum Bosna organizirat će sutra u Sarajevu javnu raspravu "Bosanskohercegovačka politička drama: u svjetlu ekonomskih kontraverzi".

Kako je saopćeno, u 47. broju časopisa Forum Bosnae u dvanaest autorskih tekstova analizirana su pitanja bosanskohercegovačke ekonomske krize u njihovoj neodvojivosti od političkih i ekonomskih prilika u zemlji i svijetu.

Iz tih rasprava moguće je izdvojiti zajednički sadržaj koji je upozorenje svima, a prije svega donositeljima političkih odluka na svim razinama bosanskohercegovačke države.

Bauk krize kruži svijetom i uveliko zahvata i Bosnu i Hercegovinu. Kriza je glavna medijska vijest, predmet punog angažmana političkih i poslovnih elita u svijetu. Loše vijesti sustižu jedna drugu.

Čak i u tom velikom razvijenom svijetu uočljiv je nedostatak temeljnih analiza uzroka i karaktera krize. Ostaje se na terminu recesija/depresija ili se njen karakter reducira na financijsku krizu te njene posljedice na realni sektor. Riječ je o prvoj krizi globalizacije, njenom društvenom, ekonomskom i političkom karakteru.

A taj cjeloviti pristup u analizama potpuno izostaje. S druge strane, bosanskohercegovačka ekonomija je bila u strukturnoj krizi i prije svjetske ekonomske krize zbog odsustva razvojnog koncepta, nefunkcionalne organizacije vlasti, dominacije političkog utjecaja na ekonomske odluke.

To je uzrokovalo inerciju u ekonomskom razvoju i odlaganje rješavanja važnih strukturnih problema (ogromna javna potrošnja, neuspjele privatizacije, razvojna zavisnost od stranih sredstava, itd). Svjetska kriza je samo “digla tepih” ispod koga su se skrivale naše domaće krize i, naravno, otvorila mnoge druge probleme, slično drugim zemljama u tranziciji.

U Bosni i Hercegovini su izostale pravovremene ozbiljnije reakcije političke elite i institucija vlasti. Neodgovornost te elite i tih institucija sada se pokazuje kao zastrašujuća prijetnja za ukupnu budućnost zemlje.