{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. poduzetnice izrazile podršku razvoju poduzetništva zarad općih interesa

19.11.2018. u 20:35
244
14
Bh. poduzetnice izrazile podršku razvoju poduzetništva zarad općih interesa
244
Povodom 19. novembra, Svjetskog dana poduzetnica, Regionalna asocijacija poduzetnica BiH izražava podršku razvoju poduzetništva čiji je osnovni cilj ostvarivanje, ne samo individualnih, već i općih društvenih interesa.
Poduzetništvo je i jedan od glavnih resursa razvoja država, pokretač promjena i procesa. Ono ovisi o državi, ali i obrnuto-država ovisi o poduzetništvu, te samo partnerski odnos javnog i realnog sektora mogu doprinijeti cjelokupnom prosperitetu društva.

Također, partnerski odnos muškaraca i žena je preduslov za demokratsko funkcioniranje države. Stoga, Regionalna asocijacija poduzetnica BiH izražava zabrinutost da i pored donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine i uspostavljanja institucionalnih mehanizama, te osnivanja Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, nije došlo do ravnopravnog učestvovanja muškaraca i žena u politici i procesima donošenja odluka.

Regionalna asocijacija poduzetnica Bosne i Hercegovine je pripremila tekst Deklaracije čiji je cilj da se hitno sprovedu odredbe člana 20. i 24. Zakona o ravnopravnosti spolova, kako bi žene bile imenovane u izvršnu vlast u mjeri kako je to propisano Zakonom, a to znači najmanje 40 posto.

Informacija i tekst Deklaracije će biti upućen predstavničkim domovima i domovima naroda BiH i FBiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske, te kantonalnim skupštinama na usvajanje. Premijeri i vlade svih nivoa, nakon konstituisanja vlasti, će imati obavezu da implementiraju odredbe Zakona.

Regionalne asocijacije žena BiH pratit će stepen implementacije na kraju svake godine, a te podatke plasirat će u javnost.

Agenciji za ravnopravnost spolova BiH bit će ponuđena saradnja i pomoć u praćenju implementacije Deklaracije, u okviru kapaciteta kojima raspolaže Regionalna asocijacija poduzetnica Bosne i Hercegovine.

Žene čine polovinu ukupne populacije te imaju pravo na srazmjernu zastupljenost u predstavničkim, izvršnim i sudskim tijelima države. Isključivanjem žena iz demokratskih političkih procesa društvo i država su uskraćeni za značajne vrijednosti, znanje i sposobnosti koje žene posjeduju.

Smatra se da se žene ne uključuju u politiku zbog straha od različitih seksističkih i diskriminatornih istupa pojedinaca, te lažnih informacija i insinuacija. S tim u vezi, tražimo strogo kažnjavanje pojedinaca i medija koji učestvuju ili tolerišu takve istupe.

Kako se navodi u Preporukama za povećanje političke participacije žena, insistiramo da sve stranke izrade strategiju za uključivanje žena u politiku, te organiziraju i potiču edukaciju žena.

Političkim strankama bi trebalo biti u interesu educirati članstvo za različite vještine kao što su javni nastup, odnosi s javnošću i medijima, ali i vezano uz područja javnih politika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: