Veliki uspjeh
895

Bh. kompanija Ministry of Programming jedina firma izvan EU na listi najbrže rastućih

S. H.
Na 20. jubilarnom izdanju Deloitteovog konkursa najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Evrope u glavnoj kategoriji Technology fast 50, Ministry of Programming se plasirao kao jedina kompanija iz BiH i jedina kompanija izvan Evropske Unije.

Na ovogodišnjem jubilarnom 20. izdanju Deloitteovog konkursa 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Evrope sudjelovale su kompanije iz 18 zemalja. U glavnoj kategoriji konkursa (Technology Fast 50), među 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija ove godine se plasiralo po prvi put čak 37 novih kompanija te je postalo posve jasno kako je regija žarište inovativnih i kreativnih mladih kompanija koje oblikuju budućnost. Ovo također ukazuje na dobro zdravlje tehnološkog sektora u regiji, jer kompanije koje su pokrenule poslovanje prije samo nekoliko godina ostvarile su značajan rast i postale etablirane brzorastuće tehnološke kompanije.

Na ovogodišnjoj se ljestvici pedeset najbrže rastućih kompanija nalaze kompanije iz devet zemalja Srednje Evrope.

Ljestvica pedeset najbrže rastućih tehnoloških preduzeća u Srednjoj Evropi rangira kompanije prema najbržem rastu prihoda u periodu od četiri uzastopne godine. Ljestvica za 2019. godinu temelji se na analizi prihoda ostvarenih u razdoblju od 2015. do 2018. godine.

Glavna kategorija (Fast 50)

Kako bi se kompanija kvalifikovala za uvrštenje u ljestvicu, mora ispuniti nekoliko kriterija:

U 2015., 2016. i 2017. godini godišnji prihodi kompanije moraju iznositi najmanje 50.000 eura, a u 2018. godini moraju biti veći od 100.000 eura, mora imati sjedište u nekoj od srednjoevropskih zemalja (Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovenija, Slovačka ili Srbija), mora se baviti razvojem ili proizvodnjom zaštićene tehnologije ili značajna kapitalna sredstva trošiti na istraživanje i razvoj, u svojoj vlasničkoj strukturi ne smije imati ovisne subjekte u pretežitom vlasništvu strateških subjekata.

Ministry of Programming na 21. mjestu

Softverska kompanija Ministry of Programming se po prvi puta plasirala na listu 50 najbrže rastućih, i to na 21. mjestu sa stopom rasta od 813%. Ministry of Programming je softverska kompanija osnovana 2015. godine u Sarajevu koja teži poduzetnicima omogućiti kreiranje, poboljšavanje i uspjeh novih produkata i usluga. To je vizionarska kompanija koja kroz unikatni pristup biznisu uz tehnologiju i kreativne umove timova u Sarajevu, Stockholmu i Miamiu gradi startupe u domenima finansija, zdravstva, prodaje i ekonomije. 2017. godine su dobili nagradu Vijeća stranih investitora za najinovativniju kompaniju u BiH, a inovativna rješenja njihove start-upe pozicionira i na listu 3 od najboljih 50 startupa u Evropi prema nedavnom istraživanju Google-a i McKinsey-a.

“Čestitamo kompaniji Ministry of Programming i izuzetna nam je čast što je po četvrti put uzastopno na ovoj prestižnoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija zastupljena i Bosna i Hercegovina. Konstantno prisustvo kompanija iz naše države na ovoj listi dokaz je da imamo vibrantnu scenu tehnoloških kompanija koja je prepoznata na velikoj sceni i već odavno izlazi iz lokalnih okvira. Mi kroz različite aktivne projekte koje imamo sa tehnološkim kompanijama iz BiH, ali i kroz posvećenost ovoj regionalnoj inicijativi, nastavljamo biti pouzdan partner među kompanijama iz ICT sektora,“ izjavio je Muhamed Semić, viši menadžer u Odjelu poslovnog savjetovanja i savjetovanja povezanog s upravljanjem rizicima Deloitteovog ureda u Sarajevu.

Osnivač i direktor kompanije Rešad Začina je kazao da je izuzetno ponosan na ovaj uspjeh.

"Izuzetno smo ponosni što smo se našli na ovogodišnjoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija za Srednju Evropu. Biti u društvu sa kompanijama sa najboljim idejama i najvećim uspjehom i rastom nakon godine u kojoj smo pokušali pokazati maksimum snage, posvećenosti, tehničke ekspertize i kvalitetnog poduzetništva je došlo kao kruna naših nastojanja i krajnji dokaz da naš mehanizam funkcioniše savršeno. Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške i jačine našeg izvanrednog tima, koji nas je podržao sa pozitivnim duhom i ambicijom za postignućem", poručio je Začina.