|

BH-Gas i Aluminij dogovorili saradnju

BH-Gas i Aluminij dogovorili saradnju
0
F
FENA
2.2.2011. u 15:23
1
komentara
0

dijeljenja
BH-Gas i Aluminij dogovorili saradnju Almir Bečarević
U sjedištu kompanije Aluminij d.d Mostar danas je održan sastanak između predsjednika uprava kompanija Aluminij d.d. Mostar i BH-Gas d.o.o. Sarajevo, Ive Bradvice i Almira Bečarevića na kome se razgovaralo o upotrebi prirodnog gasa u proizvodnom procesu Aluminija Mostar.
Nakon potpisanog predugovora s Energtekom, koji je BH-Gas potpisao krajem septembra prošle godine, te potpisanog Memoranduma između Energteka i Aluminija d.d., stvorili su se preduvjeti za otpočinjanje realizacije projekta uvođenja prirodnog gasa u Aluminij d.d. Mostar.

Namjera obje kompanije je da se promptno započne s realizacijom tog projekta da bi se već u ljetnom periodu omogućila potrošnja prirodnog gasa u Aluminiju.

Energtek će u predstojećim fazama prevoziti prirodni gas do potrošača na područjima na kojima nisu izgrađeni gasovodi. S druge strane, obaveza BH-Gasa je da omogući izgradnju kompresorskih stanica na postojećim stanicama, putem kojih bi se gas "utiskivao" u cisterne.

U kontekstu postignutog dogovora s Aluminijem, ova kompanija će prilagoditi svoja postrojenja na upotrebu prirodnog gasa, kao zamjenskog energenta trenutno korištenim energentima.

Realizacijom ovog projekta će se doprinijeti potrošnji prirodnog gasa u BiH u količini na godišnjem nivou ne manjem od deset miliona Sm3, sa mogućnošću za daljnji rast, a Aluminij Mostar će ovim ostvariti značajne uštede u svom proizvodnom procesu.

Uprave obje kompanije će sve svoje daljne aktivnosti usmjeriti ka što bržoj realizaciji ovog projekta te će zajednički zatražiti od trećeg partnera da što brže osigura cisterne za prijevoz prirodnog gasa, uz osiguranje svih potrebnih saglasnosti.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor kompanije Feal d.o.o. Široki Brijeg Jozo Bogdan, saopćeno je iz BH-Gasa.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...