{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH Airlines pred stečajem: Država nas svjesno uništava

22.6.2015. u 14:59
218
116
BH Airlines pred stečajem: Država nas svjesno uništava
218
Predsjednik Sindikata BH Airlinesa Elvis Žiga održao je danas sastanak s članovima granskog sindikata te s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH.
Povod za ovaj sastanak bila je izuzetno teška situacija u BH Airlinesu koji se nalazi pred stečajem. Prošle sedmice održan je sastanak predsjednika Vlade FBiH s direktorom lizing kuće HETA koja je prije nekoliko mjeseci blokirala račune BH Airlinesa. Premijer Novalić je ponudio da Vlada FBiH plati 80 posto trenutnog duga BH Airlinesa, ali to za HETA-u nije bilo prihvatljivo.

Sada se kao jedino rješenje za BH Airlines predviđa stečaj, što je za radnike neprihvatljivo.

"I prije smo imali padova, ali ovo je najteža kriza u historiji BH Airlinesa", kaže Žiga.

Izjave premijera Novalića da nije uredu da se novcem poreskih obveznika finansiraju gubici u BH Airlinesu iz sindikata ove kompanije smatraju nekorektnim.

"Svakodnevno se ubire taksa za pomoć domaćoj avijaciji. No, posljednje dvije godine BH Airlinesu ta sredstva nisu uplaćena", kaže Žiga koji napominje da ne zna gdje je završilo 13 miliona KM koje su prema ranijim odlukama Vlade FBiH trebale biti uplaćene BH Airlinesu.

Iz Sindikata su zatražili hitan sastanak s Vladom FBiH, odnosno premijerom Novalićem. Od njega traže da se aktivno uključi u rješavanje novonastale situacije.

"Vlada FBiH je vlasnik BH Airlinesa i ne mogu prebacivati odgovornost na menadžment jer oni imenuju taj menadžment. Ako nisu zadovoljni njihovim radom neka ih smijene. Pa mi već 20 mjeseci imamo direktora koji je podnio ostavku, a oni nisu imenovali novog", kaže Žiga.

Sindikat i 90-ak zaposlenih kažu da stečaj i likvidaciju neće prihvatiti, te kao krajnju mjeru najavljuju i proteste.

Radnici kažu da bi gašenje BH Airlinesa značilo i gašenje avijacije u BiH. Iskusni kadar već napušta kompaniju i odlazi u druge regionalne i svjetske kompanije. Samo u proteklih nekoliko dana BH Airlines su napustila dvojica pilota u čije školovanje su uložena značajna sredstva i vrijeme.

O maćehinskom odnosu države prema domaćoj aviokompaniji svjedoči i činjenica da BH Airlines plaća znatno skuplje takse nego druge kompanije, pri čemu bh. vlasti nerijetko direktno sufinansiraju strane kompanije.

"Nekome je u interesu da nas uništi, a motive možemo pretpostaviti", kažu iz BH Airlinesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: