Privreda
14

Računi BH Airlinesa još uvijek blokirani, Vlada FBiH bez konkretnog rješenja

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Leasing kompanija HETA je 20. aprila blokirala bankovne račune bh. aviokompanije BH Airlines zbog duga od 7,5 miliona eura na osnovu nabavke aviona koji su 2005. godine kupljeni na leasing.

Agonija jedinog bh. avioprijevoznika se nastavlja. Iako je Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem obećala da će nakon blokade računa BH Airlinesu čiji je većinski vlasnik iznaći rješenje za probleme sa kojima se godinama susreću.

Međutim, kako to obično biva, sve se završilo na Vladinom saopćenju u kojem su prije više od tri sedmice naveli da će se "rješavanje problema u poslovanju kompanije BH Airlines razmatrati na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja će se upoznati sa stanjem i opredijeliti o daljim koracima kada je riječ o poslovanju BH Airlinesa".

"I ja se često pitam kako uopće funkcionišemo", kaže nam direktor ove kompanije Amir Jažić.

"Poslujemo sa velikim poteškoćama. Imamo samo jednu direktnu destinaciju, a to je Cirih", dodaje on.

Kako kaže naš sagovorik, ne stižu plaćati obaveze i ljudi im izlaze u susret.

"Radnici plate nikad nisu redovno dobijali, pogotovo u zadnje vrijeme. Već četvrta plata kasni", dodao je on.

Prije nego se krene u bilo kakvu pomoć BH Airlinesu, potrebno je odblokirati račune, a to znači uplatiti ratu leasing kompaniji HETA.

"Ova situacija se mogla prolongirati i ukoliko se ne nađe neki kompromis, najvjerovatnije će o svemu odlučivati sud", kaže Jažić.