|

Više uspješnih kompanija, ali manja dobit

Više uspješnih kompanija, ali manja dobit
0
F
FENA
3.11.2010. u 14:16
0
komentara
0

dijeljenja
Više uspješnih kompanija, ali manja dobit
Sarajevska berza vrijednosnih papira (SASE) sačinila je, za prvo polugodište ove godine, analizu poslovanja 30 kompanija koje su uvrštene na kotaciju i primarno slobodnom tržištu SASE.
U poređenju s istim periodom protekle godine, broj profitabilnih kompanija je povećan za jednu, a 12 kompanija je postiglo bolji poslovni rezultat u odnosu na prvo polugodište 2009.

Ukupno ostvarena dobit ovih kompanija iznosi 117, 4 miliona KM, što je znatno manje u odnosu na isti period protekle godine kada je ostvarena dobit od 185,7 miliona KM.

Potrebno je istaći da ukupni gubitak društava koja su poslovala negativno iznosi 25,1 miliona KM, što je manje u donosu na isti period prošle godine kada su ove kompanije iskazale gubitak od 33,9 miliona KM.

Na osnovu pozitivnih rezultata poslovanja u 2009. isplaćene su ili će biti isplaćene, dividende dioničarima šest društava i to: Fabrika duhana Sarajevo (četiri KM po dionici), Tvornica cementa Lukavac (2,50 KM po dionici), BH Telecom Sarajevo (1,73 KM po dionici), JP Elektroprivreda HZ HB Mostar (1,26 KM po dionici), JP Elektroprivreda BiH Sarajevo (0,80 KM po dionici), HT Mostar (0,15 KM po dionici).

Od kompanija koje se nalaze u ostalim segmentima SASE dividende su isplaćene dioničarima dva društava i to: Komar-tvornica gipsa Donji Vakuf (2,96 KM po dionici) i BOR banka Sarajevo (dvije KM po dionici), saopćeno je iz Sarajevske berze.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.