{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više uspješnih kompanija, ali manja dobit

F
3.11.2010. u 14:16
0
0
Više uspješnih kompanija, ali manja dobit
0
Više uspješnih kompanija, ali manja dobit
Sarajevska berza vrijednosnih papira (SASE) sačinila je, za prvo polugodište ove godine, analizu poslovanja 30 kompanija koje su uvrštene na kotaciju i primarno slobodnom tržištu SASE.
U poređenju s istim periodom protekle godine, broj profitabilnih kompanija je povećan za jednu, a 12 kompanija je postiglo bolji poslovni rezultat u odnosu na prvo polugodište 2009.

Ukupno ostvarena dobit ovih kompanija iznosi 117, 4 miliona KM, što je znatno manje u odnosu na isti period protekle godine kada je ostvarena dobit od 185,7 miliona KM.

Potrebno je istaći da ukupni gubitak društava koja su poslovala negativno iznosi 25,1 miliona KM, što je manje u donosu na isti period prošle godine kada su ove kompanije iskazale gubitak od 33,9 miliona KM.

Na osnovu pozitivnih rezultata poslovanja u 2009. isplaćene su ili će biti isplaćene, dividende dioničarima šest društava i to: Fabrika duhana Sarajevo (četiri KM po dionici), Tvornica cementa Lukavac (2,50 KM po dionici), BH Telecom Sarajevo (1,73 KM po dionici), JP Elektroprivreda HZ HB Mostar (1,26 KM po dionici), JP Elektroprivreda BiH Sarajevo (0,80 KM po dionici), HT Mostar (0,15 KM po dionici).

Od kompanija koje se nalaze u ostalim segmentima SASE dividende su isplaćene dioničarima dva društava i to: Komar-tvornica gipsa Donji Vakuf (2,96 KM po dionici) i BOR banka Sarajevo (dvije KM po dionici), saopćeno je iz Sarajevske berze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: