Berza
0

Uz slab promet indeksi u plusu

Sarajevo-x.com
Danas je na Sarajevskoj berzi trgovano u vrijednosti 268.015 KM. Za polovinu ovog iznosa zaslužna je trgovina dionicama Bosnalijeka (SASE: BSNLR). Fabrika duhana Sarajevo (SASE: FDSSR) je zabilježila promet vrijedan 38.606 KM, dok je dionicama emitenta AirAba d.d. Sarajevo (SASE: ARASR) trgovano u vrijednosti 24 hiljade KM.

Na početku sedmice sva tri indeksa su u plusu, a najveći rast (2,74%) je zabilježio Indeks investicionih fondova BIFX. SASX-10 je u plusu za 0,85%, dok je vrijednost SASX-30 uvećana za 0,04%.

Od osam trgovanih dionica u sastavu SASX-10 rast je zabilježilo njih pet. Bez promjene kursa trgovano je dionicama mostarske Elektroprivrede (SASE: JPEMR) i zeničke IK Banke (SASE: IKBZRK2), a u minusu je jedino Energoinvest (SASE: ENISR), čija je vrijednost smanjena za 3,97%. Dobitnike danas predvodi Hidrogradnja (SASE: HDGSR), čiji je kurs dostigao 4,99 KM, ali uz minimalan promet. Fabrika duhana Sarajevo je zabilježila rast od 4,09%, a cijena dionice na kraju trgovanja iznosi 107,02 KM. Bosnalijek je danas u plusu za 3,80%, što je cijenu po dionici podiglo na 16,54 KM. Pozitivnim rezultatom se mogu pohvaliti i BH Telecom (SASE: BHTSR), te sarajevska Elektroprivreda (SASE: JPESR).

Na kotaciji fondova transakcije su zabilježila samo tri fonda. Rast vrijedosti su ostvarile dvije dionice, a vrijednost Naprijeda (SASE: NPRFRK2) nije se mijenjala, pa je ovim dionicama i danas trgovano po 4,08 KM. Za 8,72% u plusu je Big investiciona grupa (SASE: BIGFRK3), čiji je kurs danas iznosio 5,43 KM. Crobih fond (SASE: CRBFRK1) je zabilježio rast od 6%, a ovim dionicama je prometovano po 5,30 KM.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.