{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uredba Vlade FBiH - podsticaj korporativnom upravljanju

F
29.3.2010. u 12:55
0
0
Uredba Vlade FBiH - podsticaj korporativnom upravljanju
0
Uredba Vlade FBiH - podsticaj korporativnom upravljanju
Sarajevska berza vrijednosnih papira pozdravlja najnovije izmjene i dopune Uredbe Vlade FBiH o edukovanju upravljačkih struktura privrednih društava. Ovim iskorakom prihvataju se iskustva država u regionu, prije svega Slovenije i Hrvatske, koje su već prepoznale značaj kvalitetne edukacije organa upravljanja u korporacijama u kojima postoji većinsko ili manjinsko državno vlasništvo.
Spomenuta Uredba nalazi se na tragu preporuka OECD-a o korporativnom upravljanju u državnim kompanijama.

Sarajevska berza smatra da će ovaj korak, ukoliko bude kvalitetno implementiran, značajno doprinijeti boljem upravljanju državnim kapitalom. No, edukacija radi boljeg upravljanja kompanijom je samo jedan aspekt problema korporativnog upravljanja. Drugi aspekt je da se omogući kvalitetnija kontrola tog upravljanja, što se najbolje može postići uvrštenjem na Kotaciju SASE i obavezom prihvatanja Kodeksa o korporativnom upravljanju koji je SASE donijela prošle godine.

Kvalitetna kontrola poslovanja od tržišta, što je i glavni cilj izrade Kodeksa korporativnog upravljanja, jeste od velikog značaja i za kompanije u državnom vlasništvu, bilo da se radi o očuvanju sjaja "porodičnog srebra" ili njegovoj prodaji u postupku privatizacije, saopćeno je iz SASE.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: