{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve spremno za 5. Međunarodnu konferenciju SASE

F
3.10.2010. u 20:55
0
0
Sve spremno za 5. Međunarodnu konferenciju SASE
0
Sve spremno za 5. Međunarodnu konferenciju SASE
Pripreme za održavanje 5. Međunarodne konferencije Sarajevske berze vrijednosnih papira u utorak, 5. oktobra, su uspješno završene te očekujemo da će oko 200 učesnika biti u prilici da čuje zanimljiva i sa više optimizma protkana razmišljanja o budućnosti tržišta kapitala u Federaciji BiH, na osnovu snažnog poticaja koji donosi novi investicioni ciklus u energetskom i sektoru cestovne infrastrukture, izjavio je Feni direktor Sarajevske berze vrijednosnih papira Zlatan Dedić povodom održavanja ovog tradicionalnog skupa.
Najavljeni kapitalni projekti Vlade Federacije BiH u ovim sektorima će zahtijevati obezbjeđenje velikih iznosa sredstava za investiranje a kao jedan od mogućih izvora treba uzeti u obzir i tržište kapitala putem novih emisija vrijednosnih papira.

Obzirom da ovi projekti izazivaju veliku pažnju ukupne investicijske javnosti to je za očekivati povećani interes i investitora u vrijednosne papire.

Ovo je šansa da se afirmiše osnovna funkcija tržišta kapitala a to je razvoj domaće ekonomije.

"Osnovna slabost domaćeg tržišta kapitala je bila nedostatak velikih atraktivnih javnih ponuda vrijednosnih papira što bi najavljeni investicioni ciklus mogao popraviti. Ne vidim razlog da finasiranje pojedinih projekata, npr. jedna vjetroelektrana ili dionica auto puta, ne bi bilo obijezbeđeno iz sredstava ostvarenih prodajom obveznica domaćih kompanija koje će biti investitori. Uspješnom javnom ponudom od nekoliko desetina ili čak stotina miliona KM , širokom spektru investitora, oživjelo bi domaće tržišta kapitala“ istakao je Dedić.

Na konferenciji će biti govora i o novostima na tržištu kapitala Federacije BiH odnosno predstaviće se projekti “Going public i javne emisije”, “Mogućnost primjene vještačkih neuronskih mreža u procesu nadzora trgovanja na berzi”, prezentirati Izvještaj o stanju korporativnog upravljanja u BiH te ukazati na značaj tehničke analize na tržištima kapitala u razvoju.

U završnoj panel diskusiji tražiti će se odgovor na pitanje postoje li institucionalni investitori na tržištu kapitala Federacije BiH odnosno Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: